Następnym razem, gdy zaczniesz obierać jabłko – zatrzymaj się. To właśnie skórka od tych smacznych, popularnych owoców kryje w sobie najwięcej właściwości zdrowotnych. Co w niej znajdziemy?* Przede wszystkim kwercetynę. To właśnie dzięki niej skórka jabłka ma taki piękny, czerwony kolor. Ten naturalny barwnik to również silny flawonoid, który pozytywnie wpływa na *działanie komórek mózgowych.
Niektóre badania potwierdziły, że chroni organizm przed rozwojem choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Nie bez powodu nasze bacie mawiały, że ‘’jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie’’. Te owoce, jedzone razem ze skórką zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.
Kwercytyna wykazuje również działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu łagodzi objawy m.in. kataru siennego. W skórce znajdziemy też mnóstwo błonnika, który pomaga uniknąć zaparć, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit. Wydalanie złogów, że nasze jelita są zdrowsze, a my czujemy się lepiej. Błonnik sprawia, że uczucie sytości po posiłku towarzyszy nam przed dłuższy czas. To dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny obierać jabłek ze skórki. Dodatkowo skórka z jabłek pomoże przy wzdęciach i bólach brzucha spowodowanych np. zbyt obfitym posiłkiem.
W skórce z jabłek znajdziemy też witaminę B oraz witaminę C, która słynie ze sowich antyoksydacyjnych właściwości. To jednak nie koniec, bo ta część owocu obfituje w żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen.
Odchudzające właściwości skórka z jabłek zawdzięcza też obecności kwasu ursolowego, który pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w ryzach. Dodatkowo związek ten wpływa pozytywnie na stan naszych mięśni, odporność i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell potwierdzają, że w skórce jabłek znajdziemy też triterpenoidy, które są cenne, gdy mówimy o profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piesi, okrężnicy i wątroby. Triterpenoidy wykazują też działanie przeciwzapalne i grzybobójcze i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.
Jeśli nie lubisz jeść jabłka razem ze skórką, wystarczy, że obierki zlejesz gorącą wodą i przygotujesz z nich zdrowotny napar, który możesz pić regularnie. Należy jednak pamiętać, by kupować jabłka ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne będą pozbawione szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń i po takie właśnie warto sięgać, by wykorzystać w pełni ich zdrowotne właściwości.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.