Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem

25

Najczęściej ląduje w koszu, a to duży błąd, bo najwięcej właściwości zdrowotnych ma właśnie skórka od jabłka. Dlaczego nie powinno się jej wyrzucać?

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem
(Pixabay)

Następnym razem, gdy zaczniesz obierać jabłko – zatrzymaj się. To właśnie skórka od tych smacznych, popularnych owoców kryje w sobie najwięcej właściwości zdrowotnych. Co w niej znajdziemy?* Przede wszystkim kwercetynę. To właśnie dzięki niej skórka jabłka ma taki piękny, czerwony kolor. Ten naturalny barwnik to również silny flawonoid, który pozytywnie wpływa na *działanie komórek mózgowych.

Niektóre badania potwierdziły, że chroni organizm przed rozwojem choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Nie bez powodu nasze bacie mawiały, że ‘’jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie’’. Te owoce, jedzone razem ze skórką zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Kwercytyna wykazuje również działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu łagodzi objawy m.in. kataru siennego. W skórce znajdziemy też mnóstwo błonnika, który pomaga uniknąć zaparć, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit. Wydalanie złogów, że nasze jelita są zdrowsze, a my czujemy się lepiej. Błonnik sprawia, że uczucie sytości po posiłku towarzyszy nam przed dłuższy czas. To dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny obierać jabłek ze skórki. Dodatkowo skórka z jabłek pomoże przy wzdęciach i bólach brzucha spowodowanych np. zbyt obfitym posiłkiem.

W skórce z jabłek znajdziemy też witaminę B oraz witaminę C, która słynie ze sowich antyoksydacyjnych właściwości. To jednak nie koniec, bo ta część owocu obfituje w żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen.

Odchudzające właściwości skórka z jabłek zawdzięcza też obecności kwasu ursolowego, który pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w ryzach. Dodatkowo związek ten wpływa pozytywnie na stan naszych mięśni, odporność i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell potwierdzają, że w skórce jabłek znajdziemy też triterpenoidy, które są cenne, gdy mówimy o profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piesi, okrężnicy i wątroby. Triterpenoidy wykazują też działanie przeciwzapalne i grzybobójcze i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.

Jeśli nie lubisz jeść jabłka razem ze skórką, wystarczy, że obierki zlejesz gorącą wodą i przygotujesz z nich zdrowotny napar, który możesz pić regularnie. Należy jednak pamiętać, by kupować jabłka ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne będą pozbawione szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń i po takie właśnie warto sięgać, by wykorzystać w pełni ich zdrowotne właściwości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 23.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić