Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem

25

Najczęściej ląduje w koszu, a to duży błąd, bo najwięcej właściwości zdrowotnych ma właśnie skórka od jabłka. Dlaczego nie powinno się jej wyrzucać?

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem
(Pixabay)

Następnym razem, gdy zaczniesz obierać jabłko – zatrzymaj się. To właśnie skórka od tych smacznych, popularnych owoców kryje w sobie najwięcej właściwości zdrowotnych. Co w niej znajdziemy?* Przede wszystkim kwercetynę. To właśnie dzięki niej skórka jabłka ma taki piękny, czerwony kolor. Ten naturalny barwnik to również silny flawonoid, który pozytywnie wpływa na *działanie komórek mózgowych.

Niektóre badania potwierdziły, że chroni organizm przed rozwojem choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Nie bez powodu nasze bacie mawiały, że ‘’jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie’’. Te owoce, jedzone razem ze skórką zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Kwercytyna wykazuje również działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu łagodzi objawy m.in. kataru siennego. W skórce znajdziemy też mnóstwo błonnika, który pomaga uniknąć zaparć, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit. Wydalanie złogów, że nasze jelita są zdrowsze, a my czujemy się lepiej. Błonnik sprawia, że uczucie sytości po posiłku towarzyszy nam przed dłuższy czas. To dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny obierać jabłek ze skórki. Dodatkowo skórka z jabłek pomoże przy wzdęciach i bólach brzucha spowodowanych np. zbyt obfitym posiłkiem.

W skórce z jabłek znajdziemy też witaminę B oraz witaminę C, która słynie ze sowich antyoksydacyjnych właściwości. To jednak nie koniec, bo ta część owocu obfituje w żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen.

Odchudzające właściwości skórka z jabłek zawdzięcza też obecności kwasu ursolowego, który pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w ryzach. Dodatkowo związek ten wpływa pozytywnie na stan naszych mięśni, odporność i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell potwierdzają, że w skórce jabłek znajdziemy też triterpenoidy, które są cenne, gdy mówimy o profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piesi, okrężnicy i wątroby. Triterpenoidy wykazują też działanie przeciwzapalne i grzybobójcze i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.

Jeśli nie lubisz jeść jabłka razem ze skórką, wystarczy, że obierki zlejesz gorącą wodą i przygotujesz z nich zdrowotny napar, który możesz pić regularnie. Należy jednak pamiętać, by kupować jabłka ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne będą pozbawione szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń i po takie właśnie warto sięgać, by wykorzystać w pełni ich zdrowotne właściwości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić