pogoda
Warszawa
10°
aktualizacja 

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem

25

Najczęściej ląduje w koszu, a to duży błąd, bo najwięcej właściwości zdrowotnych ma właśnie skórka od jabłka. Dlaczego nie powinno się jej wyrzucać?

Wyrzucasz do kosza drogocenne skarby. Są tarczą przed Alzheimerem
(Pixabay)

Następnym razem, gdy zaczniesz obierać jabłko – zatrzymaj się. To właśnie skórka od tych smacznych, popularnych owoców kryje w sobie najwięcej właściwości zdrowotnych. Co w niej znajdziemy?* Przede wszystkim kwercetynę. To właśnie dzięki niej skórka jabłka ma taki piękny, czerwony kolor. Ten naturalny barwnik to również silny flawonoid, który pozytywnie wpływa na *działanie komórek mózgowych.

Niektóre badania potwierdziły, że chroni organizm przed rozwojem choroby Alzheimera czy choroby Parkinsona. Nie bez powodu nasze bacie mawiały, że ‘’jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie’’. Te owoce, jedzone razem ze skórką zmniejszają ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Kwercytyna wykazuje również działanie przeciwalergiczne, dzięki czemu łagodzi objawy m.in. kataru siennego. W skórce znajdziemy też mnóstwo błonnika, który pomaga uniknąć zaparć, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelit. Wydalanie złogów, że nasze jelita są zdrowsze, a my czujemy się lepiej. Błonnik sprawia, że uczucie sytości po posiłku towarzyszy nam przed dłuższy czas. To dlatego osoby chcące schudnąć nie powinny obierać jabłek ze skórki. Dodatkowo skórka z jabłek pomoże przy wzdęciach i bólach brzucha spowodowanych np. zbyt obfitym posiłkiem.

W skórce z jabłek znajdziemy też witaminę B oraz witaminę C, która słynie ze sowich antyoksydacyjnych właściwości. To jednak nie koniec, bo ta część owocu obfituje w żelazo, cynk, wapń, fosfor i selen.

Odchudzające właściwości skórka z jabłek zawdzięcza też obecności kwasu ursolowego, który pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi w ryzach. Dodatkowo związek ten wpływa pozytywnie na stan naszych mięśni, odporność i poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego.

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Cornell potwierdzają, że w skórce jabłek znajdziemy też triterpenoidy, które są cenne, gdy mówimy o profilaktyce przeciwnowotworowej, zwłaszcza w kontekście raka piesi, okrężnicy i wątroby. Triterpenoidy wykazują też działanie przeciwzapalne i grzybobójcze i antynowotworowe. Skutecznie bronią przed rozwojem raka piersi, wątroby i okrężnicy.

Jeśli nie lubisz jeść jabłka razem ze skórką, wystarczy, że obierki zlejesz gorącą wodą i przygotujesz z nich zdrowotny napar, który możesz pić regularnie. Należy jednak pamiętać, by kupować jabłka ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne będą pozbawione szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń i po takie właśnie warto sięgać, by wykorzystać w pełni ich zdrowotne właściwości.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Brak Ukrainy w NATO to szansa dla Rosji. Unijny komisarz ostrzega
Najgorszy wynik od czasów Trumana. Sondaż poparcia Donalda Trumpa
Nawet minus 7 stopni Celsjusza. Gdzie będzie najzimniej?
Samochód wjechał w tłum. Policja wyklucza atak terrorystyczny
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić