Napar z ogonków czereśni
Ogonki czereśni są źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.
Zawierają również potas (regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową i niwelujący obrzęki), mangan (wspomagający produkcję enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów oraz w produkcji energii), miedź (biorącą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich części organizmu), witaminę A (wspierającą zdrowie oczu i skóry), witaminę B2 (wzmacniającą zdrowie układu nerwowego) i witaminę C (stymulującą odporność).
Warto te właściwości wykorzystać i przygotować z ogonków z czereśni zdrowy napój o charakterystycznym, uwielbianym przez wielu smaku.
Przepis na napoje z ogonków czereśni
Podstawową metodą przyrządzenia napoju z ogonków z czereśni jest zalanie szklanki ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawienie ich na około 15 minut.
Po tym czasie należy odfiltrować ogonki, a napój przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Powinien zachować swoje właściwości przez ok. 3 dni.
Drugą metodą jest stworzenie z ogonków domowego kompotu.
Składniki:
- 2 szklanki ogonków z czereśni
- 1,5 litra wody
- 1/2 szklanki cukru lub jego zamiennika
- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 2 goździki (opcjonalnie, można zastąpić cynamonem)
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj ogonki czereśni. Usuń wszelkie resztki liści czy owoców.
2. Przełóż ogonki do dużego garnka, dodaj wodę i cukier. Jeżeli lubisz kompot z lekko kwaskowym smakiem, możesz dodać sok z cytryny. Goździki z kolei dodadzą kompotowi ciekawą, korzenną nutę.
3. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.
5. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.
6. Przecedź wywar i przechowuj kompot w lodówce. Najlepiej smakuje po przestygnięciu, ale można go również podawać na ciepło.
Pamiętaj, że domowy kompot nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.