Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc

Czy czereśnie mają wady? Poza tym, że pozostaje po nich masa ogonków, raczej nie. Na szczęście i na ogonki znajdzie się sposób — można przygotować z nich napój lub kompot, który skradnie serca domowników i zapewni im sowitą dawkę zdrowia!

Z ogonków możesz zrobić pyszną herbatęZ ogonków możesz zrobić pyszny napar
Źródło zdjęć: © Getty Images | Dariusz Banaszuk
Katarzyna Chudzik

Napar z ogonków czereśni

Ogonki czereśni są źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Zawierają również potas (regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową i niwelujący obrzęki), mangan (wspomagający produkcję enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów oraz w produkcji energii), miedź (biorącą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich części organizmu), witaminę A (wspierającą zdrowie oczu i skóry), witaminę B2 (wzmacniającą zdrowie układu nerwowego) i witaminę C (stymulującą odporność).

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Warto te właściwości wykorzystać i przygotować z ogonków z czereśni zdrowy napój o charakterystycznym, uwielbianym przez wielu smaku.

Przepis na napoje z ogonków czereśni

Podstawową metodą przyrządzenia napoju z ogonków z czereśni jest zalanie szklanki ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawienie ich na około 15 minut.

Po tym czasie należy odfiltrować ogonki, a napój przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Powinien zachować swoje właściwości przez ok. 3 dni.

Drugą metodą jest stworzenie z ogonków domowego kompotu.

Składniki:

- 2 szklanki ogonków z czereśni

- 1,5 litra wody

- 1/2 szklanki cukru lub jego zamiennika

- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

- 2 goździki (opcjonalnie, można zastąpić cynamonem)

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj ogonki czereśni. Usuń wszelkie resztki liści czy owoców.

2. Przełóż ogonki do dużego garnka, dodaj wodę i cukier. Jeżeli lubisz kompot z lekko kwaskowym smakiem, możesz dodać sok z cytryny. Goździki z kolei dodadzą kompotowi ciekawą, korzenną nutę.

3. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.

5. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.

6. Przecedź wywar i przechowuj kompot w lodówce. Najlepiej smakuje po przestygnięciu, ale można go również podawać na ciepło.

Pamiętaj, że domowy kompot nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni.

Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami