Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc

21

Czy czereśnie mają wady? Poza tym, że pozostaje po nich masa ogonków, raczej nie. Na szczęście i na ogonki znajdzie się sposób — można przygotować z nich napój lub kompot, który skradnie serca domowników i zapewni im sowitą dawkę zdrowia!

Wyrzucasz ogonki? Błąd, mają niesamowitą moc
Z ogonków możesz zrobić pyszny napar (Getty Images, Dariusz Banaszuk)

Napar z ogonków czereśni

Ogonki czereśni są źródłem przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia.

Zawierają również potas (regulujący gospodarkę wodno-elektrolitową i niwelujący obrzęki), mangan (wspomagający produkcję enzymów, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów i cukrów oraz w produkcji energii), miedź (biorącą udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do wszystkich części organizmu), witaminę A (wspierającą zdrowie oczu i skóry), witaminę B2 (wzmacniającą zdrowie układu nerwowego) i witaminę C (stymulującą odporność).

Warto te właściwości wykorzystać i przygotować z ogonków z czereśni zdrowy napój o charakterystycznym, uwielbianym przez wielu smaku.

Przepis na napoje z ogonków czereśni

Podstawową metodą przyrządzenia napoju z ogonków z czereśni jest zalanie szklanki ogonków dwoma szklankami wrzącej wody i odstawienie ich na około 15 minut.

Po tym czasie należy odfiltrować ogonki, a napój przelać do słoika i przechowywać w lodówce. Powinien zachować swoje właściwości przez ok. 3 dni.

Drugą metodą jest stworzenie z ogonków domowego kompotu.

Składniki:

- 2 szklanki ogonków z czereśni

- 1,5 litra wody

- 1/2 szklanki cukru lub jego zamiennika

- sok z 1 cytryny (opcjonalnie)

- 2 goździki (opcjonalnie, można zastąpić cynamonem)

Przygotowanie:

1. Dokładnie umyj ogonki czereśni. Usuń wszelkie resztki liści czy owoców.

2. Przełóż ogonki do dużego garnka, dodaj wodę i cukier. Jeżeli lubisz kompot z lekko kwaskowym smakiem, możesz dodać sok z cytryny. Goździki z kolei dodadzą kompotowi ciekawą, korzenną nutę.

3. Umieść garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.

4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut.

5. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw kompot do ostygnięcia.

6. Przecedź wywar i przechowuj kompot w lodówce. Najlepiej smakuje po przestygnięciu, ale można go również podawać na ciepło.

Pamiętaj, że domowy kompot nie ma konserwantów, więc jego trwałość jest ograniczona. Najlepiej spożyć go w ciągu kilku dni.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić