Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczą 2 plastry. Toksyczne jak azbest i papierosy

208

Lekarze ostrzegają, że regularne sięganie po boczek wpływa negatywnie na naszą kondycję zdrowotną. Niestety, jest to produkt, którym chętnie zajada się wielu Polaków. Jak się okazuje, może być równie szkodliwy dla zdrowia, co palenie papierosów.

Wystarczą 2 plastry. Toksyczne jak azbest i papierosy
WHO ostrzega przed jedzenie boczku (Licencjodawca, umar farukah)

Stała obecność niektórych produktów mięsnych w codziennej diecie może w rezultacie przyczynić się do pojawienia poważnych dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. To jednak nie są jedyne zagrożenia, jakie niesie ze sobą ich spożywanie.

Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) regularne jedzenie boczku i innego przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Eksperci stwierdzili, że tego rodzaju żywność może być tak samo toksyczna, jak papierosy, alkohol, azbest czy arsen. Wnioski, do jakich doszli przedstawiciele WHO, są oparte na wynikach licznych badań, które na całym świecie przeprowadziła Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC).

Jak wynika z analizy, podczas procesu obróbki mięsa powstają m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i związki N-nitrozowe. Są to substancje chemiczne, które wykazują silne właściwości rakotwórcze i zanieczyszczają powietrze. Czy to oznacza, że powinniśmy całkowicie wykluczyć boczek z naszego jadłospisu? Sięgając od czasu do czasu po kawałek tego mięsnego przysmaku, nie narażamy się na pojawienie się poważnych problemów zdrowotnych. Jego regularne spożywanie jest jednak bardzo szkodliwe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Boczek groźny dla zdrowia. Wystarczą dwa plastry

Naukowcy ostrzegają, że jedzenie dwóch plastrów boczku w ciągu dnia podnosi o 5,9 proc. ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Cztery paski dziennie zwiększają ryzyko o 6,8 proc, sześć – o 7,7 proc., natomiast osiem do dziesięciu plastrów – o 9,5 proc. Żeby uniknąć niebezpiecznych konsekwencji zdrowotnych, spożywanie bekonu należy ograniczyć do minimum lub zrezygnować z niego na rzecz zdrowszych zamienników. Zdecydowanie zamiast boczku lepiej wybrać chude białe mięso bądź tłustą rybę morską.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić