}
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wystarczą trzy sztuki dziennie. To ochrona przed zawałem i rakiem

14

Suszone daktyle to wyjątkowy przysmak, idealny jako składnik wielu dań, ale równie dobrze smakują samodzielnie. Poza słodkim smakiem mają mnóstwo zdrowotnych zalet. Trzy daktyle dziennie wystarczą, by cieszyć się ich dobroczynnym działaniem.

Wystarczą trzy sztuki dziennie. To ochrona przed zawałem i rakiem
Suszone daktyle to skarbnica prozdrowotnych substancji (Adobe Stock)

Suszone daktyle są jednymi z najbardziej znanych i uwielbianych bakalii. Mają bardzo wszechstronne zastosowanie.

Zastosowanie daktyli jest bardzo szerokie

Warto je dodać do domowych wypieków, różnorodnych sałatek, porannej owsianki, energetyzujących koktajli czy sosów do mięs. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by spożywać je solo.

Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo

Zobacz także: Sekrety daktyli. Wymiatają złogi i bakterie z jelit

Świetnie nadają się bowiem także jako zdrowsza alternatywa dla tłustych, niesprzyjających zdrowiu przekąsek. Suszone daktyle możemy kupić w wielu sklepach, także osiedlowych.

Co ciekawe, suszone daktyle są także składnikiem bardzo popularnych batoników energetycznych. Ich naturalna słodycz umożliwia sklejanie z różnorodnymi, innymi składnikami, takimi jak orzechy czy nasiona.

Dodanie ich do codziennej diety jest korzystne zarówno z powodu ich smaku, jak i pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Jak się okazuje, są one prawdziwą prozdrowotną bombą.

Suszone daktyle obfitują w wiele składników, takich jak: witamina A, witaminy z grupy B, magnez, potas, mangan, wapń, aminokwasy, polifenole, błonnik pokarmowy, a także kwasy tłuszczowe: linolowy, palmitynowy, oleinowy i linolenowy. To więc skarbnica bardzo korzystnych związków.

Zawarte w nich substancje przekładają się na wiele prozdrowotnych korzyści. Ich działanie odczujemy bardzo szybko.

Obecne w daktylach przeciwutleniacze zabezpieczają przed nadmiarem wolnych rodników, które powodują stres oksydacyjny. Antyoksydanty również obniżają ryzyko chorób nowotworowych i mogą opóźnić procesy starzenia. Ich działanie jest więc bardzo szerokie i - co najważniejsze - pozytywne.

Stosuj je zwłaszcza jesienią i zimą

Jedzenie daktyli jest istotne zwłaszcza w sezonie jesiennno-zimowym. Ich konsumpcja wspomaga odporność organizmu na infekcje, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości i zęby, przeciwdziałając osteoporozie oraz anemii.

Ta zdrowa przekąska wspomaga trawienie, dodaje uczucia sytości po posiłku, reguluje procesy wypróżniania, usprawnia pracę jelita, wspiera mikroflorę jelitową i usuwa zbędne substancje z jelit. Układ pokarmowy zdecydowanie nam podziękuje.

Suszone daktyle również pomagają w redukcji poziomu złego cholesterolu LDL, który jest czynnikiem ryzyka miażdżycy, zawału i udaru mózgu. Ich stosowanie w profilaktyce jest więc bardzo mile widziane.

To jednak przekąska, która z pewnością nie pomoże nam w odchudzaniu. Pamiętaj, że daktyle są kaloryczne, więc dla optymalnych korzyści zdrowotnych wystarczy spożywać tylko trzy dziennie.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić