Wpływ siemienia lnianego na ciśnienie krwi
Wysokie ciśnienie krwi, nazywane również nadciśnieniem tętniczym może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, wśród których najczęściej wymienia się choroby serca, udar mózgu, uszkodzenia oczu i nerek. Często nazywa się je cichym zabójcą, bo nie daje o sobie wyraźnie znać przed wystąpieniem poważnych problemów.
Tymczasem, zdaniem ekspertów, konsumpcja zaledwie 30 gramów siemienia lnianego dziennie może obniżyć ciśnienie krwi w ciągu 12 tygodni. Według specjalistów spadek skurczowego ciśnienia krwi (SBP) może wynieść ok. 13 proc., a rozkurczowego — nieco ponad 5 proc.
Ciśnieniowym cudotwórcą jest głównie zawarty w siemieniu lnianym potas, który pomaga neutralizować negatywne skutki sodu (sól) w diecie, którymi są m.in. zaburzenia równowagi wodnej w organizmie i obciążenie naczyń krwionośnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Działanie potasu wzmacnia wysoki poziom kwasu alfa-linolenowego i lignanów oraz błonnik, który — zdaniem naukowców — nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także chroni warstwę komórek wyściełających naczynia krwionośne, przeciwdziałając w ten sposób skokom ciśnienia krwi.
Wszechstronność siemienia lnianego
Siemię lniane bogate jest również w witaminy E i B6, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk oraz niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety białko i kwasy tłuszczowe omega-3.
Jest doskonałym środkiem na zaparcia, pomaga zadbać o zdrowe włosy i cerę.
Jak jeść siemię lniane?
Surowe siemię lniane możemy jeść w formie zmielonej (wystarczy młynek do kawy) lub zmieszać go z ciepłą wodą. Zmielone warto dodawać do owsianek, jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych, makaronów i wszystkich misek rozmaitości, jakie tylko sobie wymyślimy.
Po zalaniu wodą ziarenka natomiast pęcznieją i wytwarzają śluz, który świetnie sprawdza się jako zamiennik jajka w przepisach wymagających panierowania. Powstały kisiel można również jeść na słodko (np. dodając do niego miód) lub zmieszać z przyprawami i urozmaicać nie tylko smak, ale i konsystencję potraw wytrawnych.
Nawet niewielkie jego ilości w codziennej diecie mogą znacząco wpłynąć na stan naszego zdrowia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.