Składniki odżywcze grejpfruta
Grejpfrut jest bogatym źródłem flawonoidów, w tym naringiny i naringeniny, witaminy C, E i A, betakarotenu oraz witamin z grupy B. Zawiera także błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, mangan, fluor i potas. W 90 proc. składa się jednak z wody.
Co da nam codzienne spożywanie grejpfruta?
1. Obniży poziom cholesterolu
Grejpfrut zawiera flawonoidy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zwanego "złym cholesterolem", jednocześnie podnosząc poziom cholesterolu HDL, czyli "dobrego cholesterolu". Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia, takich jak zawał serca czy udar mózgu.
2. Wyreguluje ciśnienie krwi
Grejpfrut ma właściwości regulujące ciśnienie krwi, co jest związane m.in. z obecnością potasu, który działa rozkurczająco na ściany naczyń krwionośnych. Regularne spożywanie grejpfruta może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poprawy pracy serca.
3. Odchudzi
Składniki zawarte w grejpfrucie wspomagają pracę jelit, przyczyniają się regulacji rytmu wypróżnień i przyspieszają przemianę materii, co pomaga w spalaniu kalorii i utracie masy ciała. Grejpfrutowy błonnik wydłuży uczucie sytości, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i ograniczeniu spożywanych porcji.
4. Wzmocni odporność
Grejpfrut jest bogatym źródłem witaminy C, która jest kluczowym składnikiem wspomagającym pracę układu odpornościowego. Owoc ten wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz antywirusowe, co sprawia, że jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie infekcji. Składniki aktywne w nim zawarte zneutralizują szkodliwe mikroorganizmy, a zatem pomogą nam szybciej wrócić do zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Furanokumaryny w soku z grejpfruta
Grejpfrut zawiera furanokumaryny, które hamują działanie enzymu cytochromu, odpowiedzialnego za metabolizm większości leków w wątrobie. Oznacza to, że spożywanie grejpfruta w trakcie przyjmowania niektórych leków może prowadzić do zwiększenia ich stężenia we krwi, co z kolei może skutkować wystąpieniem działań niepożądanych.
Zdarza się również, że grejpfruty osłabiają działanie leków. Zaleca się więc konsultację z lekarzem przed włączeniem grejpfruta do diety osób stosujących farmakoterapię.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.