Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wystarczy jedno dziennie. Zmniejsza ryzyko raka płuc, jelit, żołądka i piersi

7

Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na kondycję zdrowotną naszego organizmu. Wyniki najnowszych badań udowodniły, że jedzenie przynajmniej jednego jabłka chroni przed rozwojem niektórych nowotworów.

Jabłko to bogate źródło antyoksydantów
Jabłko to bogate źródło antyoksydantów

Włoscy naukowcy z Uniwersytetu w Perugii przeprowadzili badania pod kątem wpływu spożywania jabłek na nasze zdrowie. Z ich obserwacji wynika, że stała obecność jabłek w codziennym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju nowotworu przełyku i żołądka nawet o połowę, w stosunku do osób z dietą, w której nie występują te owoce. Ponadto jabłka zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi o 20 proc., a na raka płuc – o 25 proc. Wyniki badań opublikowano na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".

Eksperci są przekonani, że jabłka są najskuteczniejszym naturalnym środkiem w profilaktyce nowotworów. Poza tym najpopularniejszy owoc w Europie zapobiega chorobom serca. Naukowcy twierdzą, że wystarczy zjadać przynajmniej jedno jabłko w ciągu dnia, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka płuc, jelit, przełyku, żołądka i piersi.

Jabłko jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Włączając jabłka do naszego menu, usprawnimy pracę naszego serce i uchronimy jej przed zawałem, obniżymy zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu we krwi, odkwasimy organizm i podniesiemy jego odporność. Z kolei pektyny obecne w jabłkach pomogą usunąć z organizmu związki, które przyczyniają się do rozwoju komórek rakowych. W jabłkach znajduje się też sporo błonnika. Włókno pokarmowe chroni nabłonek przed działaniem substancji kancerogennych i sprzyja odchudzaniu.

Swoje zdrowe właściwości jabłka zawdzięczają także zawartości flawonoidów. Te silne antyoksydanty działają przeciwzapalnie, chronią układ krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne, zmniejszają ich przepuszczalność i poprawiają elastyczność. Poza tym flawonoidy posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu pomagają pozbyć się toksyn z naszego ciała. Te cenne związki znajdują się także w wielu innych owocach i warzywach, takich jak papryka, sałata, pomidor, winogrona, jeżyna, cytryna, pomarańcza, borówka czy wiśnia.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Miłość, strach, niezadowolenie. Czy rozpoznasz wszystkie uczucia?
Niepozorna rybka sieje spustoszenie w Polsce. Wydano nakaz odłowień
FC Barcelona zdecydowała ws. Lewandowskiego. Świetne informacje dla Polaka
Wyniki Lotto 24.11.2024 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Żona i syn Karola Nawrockiego. Kim są bliscy kandydata PiS na prezydenta?
Prezydent Erdogan rozmawiał z Putinem. Zapewnia: Ankara będzie działać na rzecz pokoju
Ruszyła sprzedaż karpia. Takich cen trzeba się spodziewać
Policjant zginął na służbie w Warszawie. Ruszyła zrzutka na pomoc rodzinie
Groza w krakowskiej komunikacji miejskiej. Chodzi o pluskwy
Amerykańskie jednostki rakietowe pojawią się na japońskich wyspach. To odpowiedź na rosnące napięcia wokół Tajwanu
Wielka wygrana młodych Polaków. Byli najlepsi w tej dziedzinie
Wybory 2025. PiS ogłosił nazwisko swojego kandydata na prezydenta
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić