Pyłek pszczeli sprawdza się jako odżywczy i leczniczy preparat. Ze względu na zawartość cennych składników, pyłek pszczeli może służyć jako zamiennik dla suplementów witaminowych.
Znajdziemy w nim witaminę C, D, E, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo cynk, bor, selen, białko, kwasy tłuszczowe, lecytynę, karotenoidy oraz kwas foliowy.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Pyłek pszczeli działa korzystnie na wskaźnik pH w organizmie i jest elementem wielu diet odchudzających. Poza tym podnosi naszą odporność na bakterie i wirusy, a także pomaga w leczeniu trądziku, astmy, alergii, zapalenia oskrzeli, anemii, zatwardzenia, cukrzycy typu 2 i zapalenia zatok. Ten zdrowy pszczeli produkt opóźnia procesy starzenia, redukuje zmarszczki i obniża ryzyko zawału serca.
Jedna łyżeczka pyłku dziennie powinna wystarczyć, żeby odpowiednio wykorzystać jego właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie leczniczej substancji z miodem, sokiem owocowym, mlekiem lub jogurtem naturalnym i przyjmowanie jej przed spożyciem posiłku.
Pyłek kwiatowy można również dodać do herbaty. Należy jednak pamiętać, że osoby na niego uczulone nie powinny sięgać po ten specyfik.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.