Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Wystarczy łyżka dziennie. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie

69

Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do domowych wypieków, deserów, mięsnych sosów, pasztetów flaków czy koktajli. Poza walorami smakowymi ta popularna przyprawa posiada również wiele prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto codziennie jeść łyżeczkę imbiru.

Wystarczy łyżka dziennie. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie
Jakie właściwości ma imbir? (Licencjodawca)

Imbir spośród innych przypraw wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem. Swój zapach zawdzięcza obecności naturalnych olejków eterycznych, z których najcenniejszy jest gingerol. Jak potwierdzają wyniki badań naukowych, ten związek bioaktywny wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i antyoksydacyjne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Skuteczny na przeziębienie. Nie musisz kupować drogich leków

Dzięki nim gingerol zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych i komórek nowotworowych w naszym organizmie, a także spowalnia naturalny proces starzenia się komórek. W imbirze znajdziemy również: witaminę A, C, E i K, witaminy z grupy B, fosfor, potas, wapń i żelazo.

Herbata przygotowana na bazie startego korzenia imbiru jest silną bronią w walce z takimi dolegliwościami jak zgaga, kaszel, zapalenie stawów, które powoduje ból i choroba lokomocyjna wywołująca nudności i wymioty. Poza tym imbir usprawnia pracę układu trawiennego, pomaga pozbyć się problemów żołądkowych, łagodzi bóle miesiączkowe i poprawia prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Regularne sięganie po ten popularny dodatek do potraw obniża zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, zapobiegając tym samym pojawieniu się zmian miażdżycowych i rozwojowi zawału mięśnia sercowego, udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Ponadto imbir podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniża prawdopodobieństwo rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Można do nich zaliczyć m.in.: cukrzycę typu 2 oraz raka wątroby i trzustki. Do swojej codziennej diety imbir powinny na stałe włączyć osoby borykające się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić