Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wystarczy łyżka przed posiłkiem. Korzyści pojawią się bardzo szybko

0

Mimo że ocet balsamiczny jest najczęściej używany jako dodatek smakowy do sosów mięsnych i sałatek, ma również korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto pić go przed lub po posiłkach, aby czerpać z niego pełne korzyści.

Wystarczy łyżka przed posiłkiem. Korzyści pojawią się bardzo szybko
Jakie właściwości ma ocet balsamiczny? (Getty Images, UliU)

Prawdziwy ocet balsamiczny ma charakterystyczną gęstą konsystencję, niemal czarną barwę i słodko-kwaśny smak. Jego produkcja najczęściej pochodzi z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Historia octu balsamicznego sięga średniowiecza i regionu Emilia-Romania we Włoszech.

Proces produkcji octu balsamicznego polega na zagęszczeniu moszczu winogronowego i przelaniu go do drewnianych beczek, gdzie przechodzi fermentację oraz długotrwałe dojrzewanie – nawet przez kilka lat.

Dzięki charakterystycznym walorom smakowym ocet balsamiczny doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, warzyw (gotowanych i grillowanych), potraw ryżowych i makaronów, dań rybnych, sałatek z warzyw i owoców, a także do serów i deserów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Pozytywne aspekty spożywania octu balsamicznego

Ocet balsamiczny warto stosować nie tylko dla jego smaku, ale również z uwagi na jego liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza nadmiar wolnych rodników, redukuje ryzyko wielu nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.

Zawiera również ważne minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ma też właściwości antybakteryjne i antyseptyczne oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniżać ciśnienie tętnicze.

Dodatkowo ocet balsamiczny pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu. Wspomaga również układ odpornościowy i korzystnie wpływa na procesy trawienia.

Można spożywać 1-2 łyżki octu balsamicznego bez rozcieńczenia lub rozcieńczyć go w szklance wody. Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw octu balsamicznego, najlepiej wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.

Ocet balsamiczny można pić zarówno rano przed pierwszym posiłkiem, jak i po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Autor: KARO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić