Prawdziwy ocet balsamiczny ma charakterystyczną gęstą konsystencję, niemal czarną barwę i słodko-kwaśny smak. Jego produkcja najczęściej pochodzi z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Historia octu balsamicznego sięga średniowiecza i regionu Emilia-Romania we Włoszech.
Proces produkcji octu balsamicznego polega na zagęszczeniu moszczu winogronowego i przelaniu go do drewnianych beczek, gdzie przechodzi fermentację oraz długotrwałe dojrzewanie – nawet przez kilka lat.
Dzięki charakterystycznym walorom smakowym ocet balsamiczny doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, warzyw (gotowanych i grillowanych), potraw ryżowych i makaronów, dań rybnych, sałatek z warzyw i owoców, a także do serów i deserów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj również: Zobaczyli, jak zbiera grzyby. Polacy aż się zagotowali
Pozytywne aspekty spożywania octu balsamicznego
Ocet balsamiczny warto stosować nie tylko dla jego smaku, ale również z uwagi na jego liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza nadmiar wolnych rodników, redukuje ryzyko wielu nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.
Zawiera również ważne minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ma też właściwości antybakteryjne i antyseptyczne oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniżać ciśnienie tętnicze.
Dodatkowo ocet balsamiczny pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu. Wspomaga również układ odpornościowy i korzystnie wpływa na procesy trawienia.
Można spożywać 1-2 łyżki octu balsamicznego bez rozcieńczenia lub rozcieńczyć go w szklance wody. Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw octu balsamicznego, najlepiej wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.
Ocet balsamiczny można pić zarówno rano przed pierwszym posiłkiem, jak i po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw.
Czytaj również: To tarcza przeciwko rakowi i miażdżycy. Jedz często
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.