Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi

102

Coraz więcej osób na całym świecie cierpi na nadciśnienie. Do rozwoju tego niebezpiecznego schorzenia przyczynia się nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i niewłaściwa dieta. Jeśli chcemy usprawnić pracę układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy pozbyć się niezdrowych przyzwyczajeń i wprowadzić do codziennego jadłospisu niektóre produkty.

Wystarczy szczypta. W mig zbija ciśnienie krwi
Zastąp sól tymi przyprawami (Getty Images, 2022 Getty Images)

Nadmiar soli w diecie źle wpływa na zdrowie

Spożycie soli w Polsce jest za wysokie, to jedna z przyczyn rozpowszechnienia nadciśnienia tętniczego w kraju. Niełatwo znaleźć Polaka, którego dieta w odniesieniu do spożycia soli mieściłaby się w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia – podkreślił podczas rozmowy z WP abcZdrowie prof. Piotr Jankowski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Warszawie.

Zamiast dodawać sól do potraw, warto tzw. białą śmierć zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jedną z tych przypraw jest ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Nie bez powodu to popularne warzywo jest powszechnie uważane za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywirusowe, a także reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.

Kurkuma sprzyja zdrowiu

W trosce o swoje zdrowie, do codziennej diety powinniśmy włączyć również kurkumę, która zwiększa przyswajalność cennych dla naszego organizmu mikroelementów, obecnych w wielu potrawach. Substancje zawarte w kurkumie chronią nasz układ krążenia przed rozwojem stanów zapalnych.

W profilaktyce chorób serca ważna role odgrywa także wędzona papryka. Ten aromatyczny dodatek do żywności pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru w krwiobiegu, działa przeciwzapalnie i usprawnia proces trawienny. Znajdziemy w niej witaminę C, która wzmacnia odporność i jest silnym antyoksydantem.

Regularne spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić