Nadmiar soli w diecie źle wpływa na zdrowie
Spożycie soli w Polsce jest za wysokie, to jedna z przyczyn rozpowszechnienia nadciśnienia tętniczego w kraju. Niełatwo znaleźć Polaka, którego dieta w odniesieniu do spożycia soli mieściłaby się w zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia – podkreślił podczas rozmowy z WP abcZdrowie prof. Piotr Jankowski z Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii w Warszawie.
Zamiast dodawać sól do potraw, warto tzw. białą śmierć zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Jedną z tych przypraw jest ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub czosnek granulowany. Nie bez powodu to popularne warzywo jest powszechnie uważane za najsilniejszy naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antywirusowe, a także reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność.
Kurkuma sprzyja zdrowiu
W trosce o swoje zdrowie, do codziennej diety powinniśmy włączyć również kurkumę, która zwiększa przyswajalność cennych dla naszego organizmu mikroelementów, obecnych w wielu potrawach. Substancje zawarte w kurkumie chronią nasz układ krążenia przed rozwojem stanów zapalnych.
W profilaktyce chorób serca ważna role odgrywa także wędzona papryka. Ten aromatyczny dodatek do żywności pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru w krwiobiegu, działa przeciwzapalnie i usprawnia proces trawienny. Znajdziemy w niej witaminę C, która wzmacnia odporność i jest silnym antyoksydantem.
Regularne spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy opóźnia proces starzenia się organizmu, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów i niszczy szkodliwe wolne rodniki.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie