pogoda
Warszawa
14°
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych

92

Ta popularna przyprawa nie tylko nadaje wielu potrawom niepowtarzalny smak, ale to też naturalna broń w walce z rakiem. Żeby skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, należy regularnie sięgać po szklankę wodę z jej dodatkiem. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości tej mikstury.

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych
Pij szklankę wody z kurkumą dziennie, by ochronić się przed rakiem (Licencjodawca, Anna Gorbacheva)

Żeby przyrządzić domową miksturę, wystarczy zagotować wodę w niewielkim garnku i wsypać do kubka jedną łyżeczkę kurkumy. Następnie przyprawę zalewamy gorącą wodą, a do mieszanki wsypujemy odrobinę czarnego pieprzu i dodajemy niewielką ilość naturalnego miodu, żeby poprawić smak napoju i podnieść jego walory zdrowotne.

Prozdrowotny eliksir warto pić codziennie rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. W suszonym i zmielonym kłączu ostryżu długiego znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E i K, wapń, sód, cynk, żelazo potas, magnez, fosfor i kurkuminę. Dzięki zawartości tych cennych elementów pochodząca z południowo-wschodniej Azji żółta przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Stała obecność tego dodatku do żywności podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, reguluje poziom cukru w krwiobiegu, pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji oraz wzmacnia narząd wzroku i chroni nasze oczy przed chorobami. Poza tym kurkuma obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Cancer Research UK potwierdziły, że kurkuma odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te bezcenne właściwości zawdzięcza zawartości antyoksydantów, które nie tylko obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania
NA ŻYWO

Po wodę z dodatkiem kurkumy powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu zgagi, niestrawności, biegunki, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, wrzodów, zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto ten domowy preparat chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera, demencji i wspomaga dietę odchudzającą.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Policjanci weszli na posesję. Dramatyczne odkrycie w Małopolsce
Pięć wilków w polskim lesie. Jest nagranie
Tragiczna śmierć Polki w Grecji. MSZ potwierdza doniesienia
Jak zwalczać opuchlaki w ogrodzie? Pomoże napar z popularnej rośliny
Jest prognoza na lato. Dla niektórych to będzie koszmar
Ksiądz zatrzymany ws. Oleśnicy Kuria wyraża "stanowcze oburzenie"
Jest oświadczenie Trumpa. "Krym zostanie przy Rosji"
Nurkuje po niemieckiej stronie Bałtyku. Zadziwiające, co znajduje
Ochrona w Bazylice św. Piotra reaguje. "To niestosowne"
Jak zrobić bakłażana z patelni? Ten przepis to hit
Była 11:44 na plaży w Krynicy. Już się pojawiły nad Bałtykiem
Iga Świątek triumfuje w Madrycie. Odnalazła "swoją grę"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić