Żeby przyrządzić domową miksturę, wystarczy zagotować wodę w niewielkim garnku i wsypać do kubka jedną łyżeczkę kurkumy. Następnie przyprawę zalewamy gorącą wodą, a do mieszanki wsypujemy odrobinę czarnego pieprzu i dodajemy niewielką ilość naturalnego miodu, żeby poprawić smak napoju i podnieść jego walory zdrowotne.
Prozdrowotny eliksir warto pić codziennie rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. W suszonym i zmielonym kłączu ostryżu długiego znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E i K, wapń, sód, cynk, żelazo potas, magnez, fosfor i kurkuminę. Dzięki zawartości tych cennych elementów pochodząca z południowo-wschodniej Azji żółta przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Stała obecność tego dodatku do żywności podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, reguluje poziom cukru w krwiobiegu, pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji oraz wzmacnia narząd wzroku i chroni nasze oczy przed chorobami. Poza tym kurkuma obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.
Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Cancer Research UK potwierdziły, że kurkuma odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te bezcenne właściwości zawdzięcza zawartości antyoksydantów, które nie tylko obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po wodę z dodatkiem kurkumy powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu zgagi, niestrawności, biegunki, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, wrzodów, zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto ten domowy preparat chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera, demencji i wspomaga dietę odchudzającą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.