Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych

93

Ta popularna przyprawa nie tylko nadaje wielu potrawom niepowtarzalny smak, ale to też naturalna broń w walce z rakiem. Żeby skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, należy regularnie sięgać po szklankę wodę z jej dodatkiem. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości tej mikstury.

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych
Pij szklankę wody z kurkumą dziennie, by ochronić się przed rakiem (Licencjodawca, Anna Gorbacheva)

Żeby przyrządzić domową miksturę, wystarczy zagotować wodę w niewielkim garnku i wsypać do kubka jedną łyżeczkę kurkumy. Następnie przyprawę zalewamy gorącą wodą, a do mieszanki wsypujemy odrobinę czarnego pieprzu i dodajemy niewielką ilość naturalnego miodu, żeby poprawić smak napoju i podnieść jego walory zdrowotne.

Prozdrowotny eliksir warto pić codziennie rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. W suszonym i zmielonym kłączu ostryżu długiego znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E i K, wapń, sód, cynk, żelazo potas, magnez, fosfor i kurkuminę. Dzięki zawartości tych cennych elementów pochodząca z południowo-wschodniej Azji żółta przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Stała obecność tego dodatku do żywności podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, reguluje poziom cukru w krwiobiegu, pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji oraz wzmacnia narząd wzroku i chroni nasze oczy przed chorobami. Poza tym kurkuma obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Cancer Research UK potwierdziły, że kurkuma odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te bezcenne właściwości zawdzięcza zawartości antyoksydantów, które nie tylko obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Po wodę z dodatkiem kurkumy powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu zgagi, niestrawności, biegunki, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, wrzodów, zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto ten domowy preparat chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera, demencji i wspomaga dietę odchudzającą.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fani zacierają ręce. Niebawem zjedzą kebsa u Lukasa Podolskiego
Powtórka wyborów wójta w Korycinie. Decydujący jeden głos
Wzrost liczby przyjęć do policji w 2024 roku. To koniec problemu wakatów?
W Polsce ta ryba trafia na talerze. Inne kraje zakazują sprzedaży
Sojusz PiS z Konfederacją? Zaskakujące wyniki badań
Max Verstappen mistrzem świata Formuły 1. Dokonał tego po raz czwarty
Tak będzie wyglądać McDonald's w 2050 roku? Koreanka pokazała nagranie
Lepiej tego nie rób. Mandat i punkty karne murowane
Niecodzienne sceny w brazylijskim zoo. Wskoczył do stawu z hipopotamami
Europejski kraj ostrzega przed komarami. Przenoszą choroby tropikalne
Julia Szeremeta wraca na ring. Zawalczy o mistrzostwo
Trump wybrał kolejną współpracowniczkę. Ma zostać sekretarzem rolnictwa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić