Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych

92

Ta popularna przyprawa nie tylko nadaje wielu potrawom niepowtarzalny smak, ale to też naturalna broń w walce z rakiem. Żeby skorzystać z dobroczynnego działania kurkumy, należy regularnie sięgać po szklankę wodę z jej dodatkiem. Koniecznie poznaj prozdrowotne właściwości tej mikstury.

Wystarczy szklanka z rana. Zapobiega tworzeniu komórek rakowych
Pij szklankę wody z kurkumą dziennie, by ochronić się przed rakiem (Licencjodawca, Anna Gorbacheva)

Żeby przyrządzić domową miksturę, wystarczy zagotować wodę w niewielkim garnku i wsypać do kubka jedną łyżeczkę kurkumy. Następnie przyprawę zalewamy gorącą wodą, a do mieszanki wsypujemy odrobinę czarnego pieprzu i dodajemy niewielką ilość naturalnego miodu, żeby poprawić smak napoju i podnieść jego walory zdrowotne.

Prozdrowotny eliksir warto pić codziennie rano przed zjedzeniem pierwszego posiłku. W suszonym i zmielonym kłączu ostryżu długiego znajdziemy m.in.: witaminy z grupy B, witaminę E i K, wapń, sód, cynk, żelazo potas, magnez, fosfor i kurkuminę. Dzięki zawartości tych cennych elementów pochodząca z południowo-wschodniej Azji żółta przyprawa wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Stała obecność tego dodatku do żywności podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, reguluje poziom cukru w krwiobiegu, pomaga pozbyć się z organizmu toksycznych substancji oraz wzmacnia narząd wzroku i chroni nasze oczy przed chorobami. Poza tym kurkuma obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Wyniki badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców z Cancer Research UK potwierdziły, że kurkuma odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Te bezcenne właściwości zawdzięcza zawartości antyoksydantów, które nie tylko obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na raka, ale także opóźniają proces starzenia się organizmu i niszczą szkodliwe wolne rodniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Po wodę z dodatkiem kurkumy powinny sięgać zwłaszcza osoby cierpiące z powodu zgagi, niestrawności, biegunki, bólu brzucha, wzdęć, zaparć, wrzodów, zespołu jelita drażliwego oraz stanu zapalnego błony śluzowej żołądka i jelit. Ponadto ten domowy preparat chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera, demencji i wspomaga dietę odchudzającą.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Szwecja. Z amerykańskiej ambasady zniknął baner wsparcia Ukrainy
Ukraiński urzędnik oburzony. Chodzi o decyzję Trumpa. "To szantaż"
Ukraiński poseł przewiduje. Tyle mogą wytrzymać bez wsparcia USA
Kartony pełne pączków na śmietniku. Warszawiacy oburzeni
"Nie może umrzeć". Przyjeżdżają z dalekich krajów i modlą się za Franciszka
Wiceprezydent USA o kłótni z Zełenskim. Tak się tłumaczył. "Zaatakował mnie"
Najlepsza strażaczka świata to Polka. Pochwaliła się medalem
"Masakra". Nagranie z ZOO w Łodzi. Orangutany cierpiały przez człowieka
Pierwsze bociany już w Polsce. Prawdziwa wiosna na Podkarpaciu
Skandal w serbskim parlamencie. Są ranni, jedna posłanka walczy o życie
Cała Polska zobaczyła, co zrobił na drodze. Taką opinię miał sołtys Kątów Rybackich
Kryzys w relacjach USA-Ukraina. Belgijskie media: "Kijów szykuje się na najgorsze"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić