Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zabija lecznicze właściwości. Lepiej nie dodawać zbyt dużo

3

Bawarka jest powszechnie uważana za napój, który wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Wprawdzie spożywana w rozsądnych ilościach dostarcza do organizmu wielu cennych składników, jednak obecnie w niej mleko w rzeczywistości może niszczyć prozdrowotne walory tej mikstury.

Zabija lecznicze właściwości. Lepiej nie dodawać zbyt dużo
Bawarka nie taka zdrowa, jak myślimy (Licencjodawca, Chettarin)

Wbrew pozorom ten napój wcale nie pochodzi z Bawarii, ale z Francji. Bawarka była chętnie spożywana przez bawarskich książąt, którzy przebywali z tym kraju i na ich cześć właśnie tak nazwano herbatę z dodatkiem mleka. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że herbata posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Znajdziemy w niej takie cenne składniki jak: teina, pektyny, olejki eteryczne i garbniki. Substancje zawarte w tym napoju pomaga złagodzić objawy schorzeń reumatycznych i stanu zapalnego stawów. Zmniejszają również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka, chorób kardiologicznych, udaru mózgu, nowotworów i miażdżycy.

Mleko także jest cenione za swoje walory zdrowotne, ale dodane do herbaty może obniżać jej dobroczynne działanie, bowiem ten produkt osłabia działanie przeciwutleniaczy obecnych w herbacie. Te substancje podnoszą odporność, chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu. Na szczęście mleko nie hamuje działania polifenoli, które usprawniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ogólnie rzecz biorąc, picie bawarki nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia, o ile nie przesadzamy z ilością mleka.

Ponadto warto pamiętać, żeby nie dodawać do niej zbyt dużych ilości cukru. Ten słodki składniki lepiej zastąpić cynamonem lub odrobiną miodem dobrej jakości. Do przyrządzenia bawarki warto wybrać czarną lub zieloną herbatę. Żeby podnieść zdrowotne i smakowe walory herbaty z mlekiem, warto dodać do niej czarny pieprz, gałkę muszkatołową, kardamon, imbir albo cynamon. Niektórzy dodają do niej żółtko utarte z cukrem pudrem, rum, brandy, czerwone wino lub wódkę anyżową.

Bawarkę można przygotować na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na podgrzaniu mleka i dodaniu do niego naparu z herbaty. Drugi sposób jest bardziej popularny w Wielkiej Brytanii niż w naszym kraju. Anglicy najczęściej zaparzają liście herbaty, używając do tego gotującej się wody, potem odcedzają napar i dodają do niego mleko.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić