Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zabija lecznicze właściwości. Lepiej nie dodawać zbyt dużo

3

Bawarka jest powszechnie uważana za napój, który wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Wprawdzie spożywana w rozsądnych ilościach dostarcza do organizmu wielu cennych składników, jednak obecnie w niej mleko w rzeczywistości może niszczyć prozdrowotne walory tej mikstury.

Zabija lecznicze właściwości. Lepiej nie dodawać zbyt dużo
Bawarka nie taka zdrowa, jak myślimy (Licencjodawca, Chettarin)

Wbrew pozorom ten napój wcale nie pochodzi z Bawarii, ale z Francji. Bawarka była chętnie spożywana przez bawarskich książąt, którzy przebywali z tym kraju i na ich cześć właśnie tak nazwano herbatę z dodatkiem mleka. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że herbata posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Znajdziemy w niej takie cenne składniki jak: teina, pektyny, olejki eteryczne i garbniki. Substancje zawarte w tym napoju pomaga złagodzić objawy schorzeń reumatycznych i stanu zapalnego stawów. Zmniejszają również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka, chorób kardiologicznych, udaru mózgu, nowotworów i miażdżycy.

Mleko także jest cenione za swoje walory zdrowotne, ale dodane do herbaty może obniżać jej dobroczynne działanie, bowiem ten produkt osłabia działanie przeciwutleniaczy obecnych w herbacie. Te substancje podnoszą odporność, chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu. Na szczęście mleko nie hamuje działania polifenoli, które usprawniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ogólnie rzecz biorąc, picie bawarki nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia, o ile nie przesadzamy z ilością mleka.

Ponadto warto pamiętać, żeby nie dodawać do niej zbyt dużych ilości cukru. Ten słodki składniki lepiej zastąpić cynamonem lub odrobiną miodem dobrej jakości. Do przyrządzenia bawarki warto wybrać czarną lub zieloną herbatę. Żeby podnieść zdrowotne i smakowe walory herbaty z mlekiem, warto dodać do niej czarny pieprz, gałkę muszkatołową, kardamon, imbir albo cynamon. Niektórzy dodają do niej żółtko utarte z cukrem pudrem, rum, brandy, czerwone wino lub wódkę anyżową.

Bawarkę można przygotować na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na podgrzaniu mleka i dodaniu do niego naparu z herbaty. Drugi sposób jest bardziej popularny w Wielkiej Brytanii niż w naszym kraju. Anglicy najczęściej zaparzają liście herbaty, używając do tego gotującej się wody, potem odcedzają napar i dodają do niego mleko.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić