Jak toksyny wyniszczają nasz organizm?
Każdego dnia nasz organizm jest narażony na działanie szkodliwych toksyn. Znajdziemy je w kosmetykach, produktach spożywczych, powietrzu, którym oddychamy czy zabawkach i przedmiotach codziennego użytku. Naukowcy wskazują, że niektóre z nich są szczególnie groźne dla naszego zdrowia.
Zobacz także: 5 najczęściej ignorowanych objawów raka
Pestycydy, które w śladowych ilościach trafiają do żywności, zwiększają ryzyko rozwoju choroby Parkinsona, mogą doprowadzić do poronienia i problemów z układem nerwowym. Kolejnymi niebezpiecznymi dla naszego zdrowia związkami są ftalany, których źródłem są plastikowe pojemniki i opakowania na jedzenie. Naukowcy wielokrotnie udowodnili szkodliwy wpływ ftalanów na układ hormonalny człowieka.
Czytaj także:Unikaj jak ognia. Zwiększa ryzyko demencji
Dioksyny również znajdujące się na czarnej liście. Dostarczamy je do organizmu wraz z produktami obfitującymi w tłuszcz zwierzęcy. Wiadomo, że zwiększają ryzyko rozwoju endometriozy, raka, uszkadzają wątrobę i powodują zaburzenia rozwojowe. Choroby nowotworowe mogą również wywoływać lotne związki organiczne, które znajdziemy w dezodorantach, kosmetykach czy odświeżaczach powietrza.
Unikać za wszelką cenę należy też zawilgoconych pomieszczeń, w których mogła rozwinąć się pleśń. Kontakt z jej zarodnikami nie tylko przyczynia się do rozwoju raka, ale może powodować choroby serca, stwardnienie rozsiane czy cukrzycę. Eksperci ostrzegają również przed ekspozycją na metale ciężkie, takie jak arsen, aluminium, ołów czy rtęć. Ich źródłem mogą być ryby, materiały budowlane i antyperspiranty.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Toksycznie na organizm działa też chlor znajdujący się w niektórych produktach przeznaczonych do czyszczenia. Związek ten może podrażnić oczy, skórę, powodować problemu z oddychaniem, kaszel, ból gardła czy doprowadzić do zapaści płuc. Uważaj szczególnie podczas czyszczenia kuchni czy łazienki.
Eksperci zalecają, by regularnie przeprowadzać detoksykację organizmu. Najsilniejszą bronią w walce z toksynami je błonnik, który znajdziemy w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Decydując się na suplementację należy wybierać preparaty, które zawiera składniki o potwierdzonym naukowo działaniu. Takie środki znajdują się na liście EFSA (European Food Safety Authority – Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności).
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl