Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zabójcze dla serca. Zwiększają ryzyko zawału, zapychają tętnice

53

Co roku zawału serca może doświadczać kilkadziesiąt tysięcy Polaków. W grupie ryzyka są osoby otyłe, palące papierosy, nadużywające alkoholu, unikające aktywności fizycznej, ale także te, których jadłospis jest bogaty w mięso, żywność wysokoprzetworzoną oraz duże ilości soli i cukru. Eksperci uważają, że niewłaściwa dieta może aż czterokrotnie zwiększać ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Zabójcze dla serca. Zwiększają ryzyko zawału, zapychają tętnice
Te produkty nie są dobre dla twojego serca, omijaj z daleka (Getty Images, Ansur Gomes Cabezas / EyeEm)

Na zakazanej liście znalazły się dania typu fast food, które zawierają tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Kardiolodzy podkreślają, że w połączeniu z węglowodanami jeszcze mocniej wyniszczają nasz układ sercowo-naczyniowy.

Nowe badanie retrospektywne, które objęło ponad trzy tysiące pacjentów, u których w przeszłości zdiagnozowano zawał serca , wykazało, że w miejscach, gdzie znajduje się większa liczba barów z jedzeniem typu fast food, występuje więcej zawałów serca.

Wcześniejsze badania udowodniły, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, jest ściśle związane z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wówczas wyraźna określona – podkreśla główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.

Drugim produktem, na który powinniśmy szczególnie uważać, są wędliny i przetwory mięsne. Przed tymi niezdrowymi przysmakami ostrzega nawet Światowa Organizacja Zdrowia, której eksperci wielokrotnie podkreślali, że parówki, kiełbasy, wędliny czy bekon – mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Przetwory mięsne to także bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i często sztucznych dodatków mających nadać tym produktom określony smak i aromat. Naukowcy z American Heart Association ostrzegają, że jedzone w nadmiarze zwiększają ryzyko zawału, udaru oraz miażdżycy.

Uważać należy też na dania smażone w głębokim tłuszczu. Są bowiem nie tylko kaloryczne, ale też bogate w tłuszcze trans, które przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Trenował reprezentację Polski w czasach PRL. Teraz grzmi: "To nie jest zespół"
Wspólny zakup losu w Eurojackpot? Jest jeden haczyk
Spędził 46 lat w celi śmierci. Otrzyma gigantyczne odszkodowanie
Brytyjka pojechała na wieczór panieński do Krakowa. "Nigdy tu nie wrócę"
Hipokryzja na drodze? Nagranie z Krakowa wywołało burzę
Ważne zmiany dla podróżujących do Wielkiej Brytanii! Nowy obowiązek
Tego dnia rozpoczną strajk. Odwołają wszystkie loty
Nie żyje 19-letni piłkarz. Doszło do tragicznego wypadku
Trump o wycieku planów ataku na Jemen. "Małe potknięcie, nic poważnego"
Ostatnie pożegnanie Jadwigi Komorowskiej. Poseł wyjawił, jak wspomina zmarłą
Radioaktywne odpady składowane w jeziorze. Doszło do katastrofy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić