Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zabójczy dla mózgu i serca. Zwiększa ryzyko raka gardła, jelit, wątroby

151

Częste picie alkoholu, szczególnie w dużych ilościach, może prowadzić do uzależnienia. Wiele osób twierdzi jednak, że niewielka dawka alkoholu działa korzystnie na nasz organizm: rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie. Kiedy właściwości alkoholu są zdrowotne, a kiedy prowadzą do uzależnienia i chorób nowotworowych?

Zabójczy dla mózgu i serca. Zwiększa ryzyko raka gardła, jelit, wątroby
(Getty Images)

Czym szkodzi brak umiaru w piciu alkoholu?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol oprócz działania uzależniającego, sprzyja powstawaniu nowotworów. Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko nowotworu gardła, układu trawiennego, wątroby i piersi. Działanie rakotwórcze alkoholu niweluje jego dobroczynny wpływ na serce. Stosunkowo bezpieczna dawka alkoholu nie powinna przekraczać od jednego do sześciu kieliszków tygodniowo.

Co więcej, alkohol może również sprzyjać otyłości. Jest bowiem bardzo kaloryczny. Zawarte w nim puste kalorie znacząco zmniejszają skuteczność diet odchudzających. Każdy kieliszek wina to 70 kalorii, co przy spożyciu trzech kieliszków dziennie daje 210 kalorii. Alkohol pobudza także przemianę zawartego w wątrobie glikogenu w glukozę, tym samym pozbawiając organizm łatwo dostępnego źródła energii.

Regularna długotrwała konsumpcja alkoholu szkodzi:

  • gospodarce witaminowej i gospodarce potasowej w organizmie,
  • narządom trawiennym i przemianie materii, przede wszystkim wątrobie, trzustce i żołądkowi,
  • sercu i naczyniom krwionośnym,
  • śluzówkom, na które alkohol działa drażniąco i zapalnie,
  • skórze poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych,
  • popędowi płciowemu i potencji,
  • nerwom obwodowym i komórkom mózgu.

Jaka jest bezpieczna dawka alkoholu?

Bezpieczna dawka alkoholu nie powinna przekraczać od jednego do sześciu kieliszków tygodniowo - twierdzą specjaliści. Najbardziej doceniane jest czerwone wino, które zawiera antyoksydanty i inne składniki pomocne w zapobieganiu wielu chorób. Naukowcy wskazują nawet na przeciwnowotworowe właściwości wina.

Tylko czerwone wino i to w niewielkich ilościach wspomaga układ krążenia. Wchodzi ono w skład diety śródziemnomorskiej. Ponadto, czerwone wino ma najlepsze działanie przeciwutleniające, jeśli jest pite podczas posiłku.

Autor: KGG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić