Czerwone mięso
Lekarze i dietetycy ostrzegają przed regularnym spożywaniem wieprzowiny, wołowiny czy baraniny. Znajdziemy w nich znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Stała obecność potraw z czerwonego mięsa w naszym codziennym jadłospisie podnosi ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Napoje gazowane
Sięgając po słodkie napoje gazowane, należy pamiętać, że jeden litr może zawierać równowartość 20 kostek cukru. Jeżeli chcemy uniknąć poważnych dolegliwości związanych z układem sercowo-naczyniowym lepiej zamiast tego typu trunków, wybierzmy wodę z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z cytryny.
Zobacz także: Zwiększa ryzyko cukrzycy i chorób serca. Lepiej uważać
Olej palmowy
Olej palmowy zawierają m.in. słodycze, wyroby piekarnicze, słone przekąski, majonezy, margaryny czy gotowe dania. Po przetworzeniu staje się produktem nieposiadającym żadnych wartości odżywczych, za to znajduje się w nim sporo szkodliwych tłuszczów trans. Żywność zawierająca olej palmowy przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi oraz rozwoju otyłości, nadwagi i chorób serca.
Margaryna
Margaryna to kolejny produkt o dużej zawartości tłuszczów trans, które są jednym z głównych czynników ryzyka schorzeń układu krążenia. Poza tym nadmiar margaryny sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, otyłości i chorób nowotworowych.
Zobacz także: Omijaj je z daleka. Są najgorsze dla twojego serca
Zupy w puszce
Gotowe potrawy mogą wydawać się idealnym rozwiązaniem w sytuacji, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie ciepłego posiłku. Warto jednak mieć świadomość, że zupy w puszkach bardzo często mają w swoim składzie duże ilości soli. Jak powszechnie wiadomo nadmiar sodu w codziennym menu, podnosi ciśnienie tętnicze i jest zabójczy dla naszego serca.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.