Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zacznij jeść jak najszybciej. Będziesz mieć serce jak dzwon

14

Zwiększenie spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ryb i pełnotłustych produktów mlecznych może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca.

Zacznij jeść jak najszybciej. Będziesz mieć serce jak dzwon
Soja to dobre źródło białka (Licencjodawca, © 2018 Sunyixun)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które zmniejszają ryzyko zawału

Z opublikowanych w European Heart Journal badań naukowców z McMaster University oraz Hamilton Health Sciences wynika, że niewystarczające spożycie sześciu kluczowych dla serca produktów wielokrotnie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Badacze wykorzystali wyniki globalnego badania Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) przeprowadzonego przez PHRI i na ich bazie utworzyli "dietetyczny wskaźnik zdrowia" dla osób mieszkających w różnych regionach świata.

Unikalność opisywanego badania polega m.in. na tym, że do opracowania wskaźnika wykorzystano łączenie produktów ochronnych dla zdrowia z takimi, które uważane są za szkodliwe (np. żywność przetworzona).

Naukowcy ocenili, że niezależnie od spożycia żywności przetworzonej, zwiększenie spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ryb i pełnotłustych produktów mlecznych może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego – w tym udarów i zawałów.

Dzienne porcje zdrowia

Na podstawie badania PURE Healthy Diet Score badacze zalecili spożycie:

  • owoców: 2-3 porcje dziennie,
  • warzyw: 2-3 porcje dziennie,
  • orzechów: 1 porcja dziennie,
  • nabiału: 2 porcje dziennie,
  • roślin strączkowych: 3-4 porcje tygodniowo,
  • ryb: 2-3 porcje tygodniowo.

Kontrola porcji jest szczególnie ważna dla produktów kalorycznie gęstych, takich jak białko, orzechy i nabiał. W razie wątpliwości warto sprawdzić etykietę z informacją o wartościach odżywczych i znaleźć informację o wielkości porcji.

Różnorodność jest kluczem

Zdaniem dietetyków kluczowa dla zdrowia serca jest również różnorodność spożywanego białka.

- W większości nasza dieta białkowa jest zdominowana przez kurczaka, wieprzowinę, jajka, wołowinę i nabiał, i choć nie ma nic złego w tych opcjach, mają one więcej tłuszczów nasyconych i brakuje im unikalnych, korzystnych związków, które znajdują się w orzechach, roślinach strączkowych, rybach i soi. Każda z tych grup żywności ma unikalne i istotne właściwości, które odgrywają rolę w zdrowiu serca - powiedział w rozmowie z Healthline Andy De Santis.

Zasad diety wspierającej serce można więc przestrzegać na różne sposoby - ważne jednak, by spośród nich wybrać ten, który kojarzy nam się z najmniejszymi wyrzeczeniami.

Im bardziej smakują nam dane produkty, tym bardziej będziemy skłonni do długofalowego włączenia ich do diety. Skupienie się na małych zmianach w diecie może pomóc w utrzymaniu nowych nawyków żywieniowych i cieszeniu się dobrym zdrowiem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić