Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zacznij jeść jak najszybciej. Będziesz mieć serce jak dzwon

14

Zwiększenie spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ryb i pełnotłustych produktów mlecznych może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na choroby serca.

Zacznij jeść jak najszybciej. Będziesz mieć serce jak dzwon
Soja to dobre źródło białka (Licencjodawca, © 2018 Sunyixun)

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które zmniejszają ryzyko zawału

Z opublikowanych w European Heart Journal badań naukowców z McMaster University oraz Hamilton Health Sciences wynika, że niewystarczające spożycie sześciu kluczowych dla serca produktów wielokrotnie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia.

Badacze wykorzystali wyniki globalnego badania Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE) przeprowadzonego przez PHRI i na ich bazie utworzyli "dietetyczny wskaźnik zdrowia" dla osób mieszkających w różnych regionach świata.

Unikalność opisywanego badania polega m.in. na tym, że do opracowania wskaźnika wykorzystano łączenie produktów ochronnych dla zdrowia z takimi, które uważane są za szkodliwe (np. żywność przetworzona).

Naukowcy ocenili, że niezależnie od spożycia żywności przetworzonej, zwiększenie spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów, ryb i pełnotłustych produktów mlecznych może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego – w tym udarów i zawałów.

Dzienne porcje zdrowia

Na podstawie badania PURE Healthy Diet Score badacze zalecili spożycie:

  • owoców: 2-3 porcje dziennie,
  • warzyw: 2-3 porcje dziennie,
  • orzechów: 1 porcja dziennie,
  • nabiału: 2 porcje dziennie,
  • roślin strączkowych: 3-4 porcje tygodniowo,
  • ryb: 2-3 porcje tygodniowo.

Kontrola porcji jest szczególnie ważna dla produktów kalorycznie gęstych, takich jak białko, orzechy i nabiał. W razie wątpliwości warto sprawdzić etykietę z informacją o wartościach odżywczych i znaleźć informację o wielkości porcji.

Różnorodność jest kluczem

Zdaniem dietetyków kluczowa dla zdrowia serca jest również różnorodność spożywanego białka.

- W większości nasza dieta białkowa jest zdominowana przez kurczaka, wieprzowinę, jajka, wołowinę i nabiał, i choć nie ma nic złego w tych opcjach, mają one więcej tłuszczów nasyconych i brakuje im unikalnych, korzystnych związków, które znajdują się w orzechach, roślinach strączkowych, rybach i soi. Każda z tych grup żywności ma unikalne i istotne właściwości, które odgrywają rolę w zdrowiu serca - powiedział w rozmowie z Healthline Andy De Santis.

Zasad diety wspierającej serce można więc przestrzegać na różne sposoby - ważne jednak, by spośród nich wybrać ten, który kojarzy nam się z najmniejszymi wyrzeczeniami.

Im bardziej smakują nam dane produkty, tym bardziej będziemy skłonni do długofalowego włączenia ich do diety. Skupienie się na małych zmianach w diecie może pomóc w utrzymaniu nowych nawyków żywieniowych i cieszeniu się dobrym zdrowiem.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić