Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zakazane dla jelit. Zwiększają ryzyko groźnego raka

79

Jedzone regularnie powoli wyniszczają układ odpornościowy i mogą zwiększać ryzyko rozwoju wielu groźnych schorzeń, w tym ciężkiej infekcji COVID-19 czy nowotworów. Niestety, te produkty znajdują się praktycznie w każdej polskiej kuchni i często stanowią podstawę diety Polaków. Najwyższa pora, by pozbyć się ich z naszego jadłospisu.

Zakazane dla jelit. Zwiększają ryzyko groźnego raka
Niektóre produkty warto na zawsze wyeliminować z diety (Getty Images, LauriPatterson)

Dietetycy z całego świata podkreślają od lat, jak ważna w budowaniu odporności jest dieta. Zbilansowana, pełna odżywczych produktów, bogata w witaminy i składniki mineralne chroni nasz organizm przed chorobotwórczymi patogenami, zapewnia zdrowie i minimalizuje ryzyko niedoborów czy rozwoju wielu chorób. Naukowcy uważają też, że to, co jemy, może wpływać na przebieg infekcji wywołanej zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2. Co zrobić, by nasza dieta wpierała funkcjonowanie całego organizmy, a nie powoli go wyniszczała?

Przede wszystkim należy pozbyć się z jadłospisu produktów prozapalnych, które nie tylko doprowadzają do rozwoju stanów zapalnych, ale też wpływają destrukcyjnie na kondycję naszych jelit. Wiele badań udowodniło, że to właśnie zdrowe jelita odpowiadają za prawidłowe działanie układu immunologicznego, a tym samym pomagają walczyć z infekcją.

Na ‘’zakazanej liście’’ powinien znaleźć się cukier oraz biała mąka. - Cukier działa prozapalnie w organizmie. A stan zapalny pogarsza odporność, ale też sprzyja rozwojowi takich chorób jak nowotwory – ostrzega w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek.

Niektóre badania wykazały też, że nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego, otyłości, cukrzycy i upośledza odporność. Równie szkodliwa według dr Stolińskiej jest biała mąka. Ekspertka podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie, że biała mąka to węglowodany proste bez żadnej wartości odżywczej i powinna raz na zawsze zniknąć z naszego menu.

Pozbyć się z jadłospisu powinniśmy też żywności wysokoprzerworzonej, zwłaszcza wyrobów mięsnych. W tego typu produktach znajdziemy też ogromne ilości soli, która w nadmiarze zwiększa ryzyko nowotworu żołądka. Dania garmażeryjne, mrożone pieczywo, wędliny, wędzone ryby, płatki śniadaniowe, pasztety, konserwy – to tylko niektóre z produktów, które mogą nam poważnie zaszkodzić. Dieta bogata w tego typu składniki może doprowadzić do niedożywienia, nadwagi, otyłości. Badania potwierdziły, że osoby zmagające się z tymi problemami mają wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

Niewskazana jest też żywność ‘’light’’, bo chociaż reprezentuje produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, to często jest bogata w cukier, wzmacniacze smaku, chemiczne dodatki i konserwanty, czyli wszystko to, co osłabia naszą odporność i wykazuje działanie prozapalne.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Zaginęła prawniczka z Lublina. Rodzina zwróciła się z apelem do kierowców
Termin mija w niedzielę. Koniec TikToka w USA
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić