Dietetycy z całego świata podkreślają od lat, jak ważna w budowaniu odporności jest dieta. Zbilansowana, pełna odżywczych produktów, bogata w witaminy i składniki mineralne chroni nasz organizm przed chorobotwórczymi patogenami, zapewnia zdrowie i minimalizuje ryzyko niedoborów czy rozwoju wielu chorób. Naukowcy uważają też, że to, co jemy, może wpływać na przebieg infekcji wywołanej zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2. Co zrobić, by nasza dieta wpierała funkcjonowanie całego organizmy, a nie powoli go wyniszczała?
Przede wszystkim należy pozbyć się z jadłospisu produktów prozapalnych, które nie tylko doprowadzają do rozwoju stanów zapalnych, ale też wpływają destrukcyjnie na kondycję naszych jelit. Wiele badań udowodniło, że to właśnie zdrowe jelita odpowiadają za prawidłowe działanie układu immunologicznego, a tym samym pomagają walczyć z infekcją.
Na ‘’zakazanej liście’’ powinien znaleźć się cukier oraz biała mąka. - Cukier działa prozapalnie w organizmie. A stan zapalny pogarsza odporność, ale też sprzyja rozwojowi takich chorób jak nowotwory – ostrzega w rozmowie z serwisem WP abcZdrowie dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych oraz książek.
Niektóre badania wykazały też, że nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko rozwoju raka jelita grubego, otyłości, cukrzycy i upośledza odporność. Równie szkodliwa według dr Stolińskiej jest biała mąka. Ekspertka podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie, że biała mąka to węglowodany proste bez żadnej wartości odżywczej i powinna raz na zawsze zniknąć z naszego menu.
Pozbyć się z jadłospisu powinniśmy też żywności wysokoprzerworzonej, zwłaszcza wyrobów mięsnych. W tego typu produktach znajdziemy też ogromne ilości soli, która w nadmiarze zwiększa ryzyko nowotworu żołądka. Dania garmażeryjne, mrożone pieczywo, wędliny, wędzone ryby, płatki śniadaniowe, pasztety, konserwy – to tylko niektóre z produktów, które mogą nam poważnie zaszkodzić. Dieta bogata w tego typu składniki może doprowadzić do niedożywienia, nadwagi, otyłości. Badania potwierdziły, że osoby zmagające się z tymi problemami mają wyższe ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.
Niewskazana jest też żywność ‘’light’’, bo chociaż reprezentuje produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, to często jest bogata w cukier, wzmacniacze smaku, chemiczne dodatki i konserwanty, czyli wszystko to, co osłabia naszą odporność i wykazuje działanie prozapalne.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.