Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia filiżanki ulubionej kawy. Dzięki zawartości kofeiny po małej czarnej przestajemy odczuwać senność, dotleniamy mózg i poprawiamy koncentrację. W kawie znajdziemy również polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających. Te związki chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszą ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kawa zawiera także inne cenne składniki, takie jak witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, wapń oraz błonnik pokarmowy. Mimo tych wszystkich zalet, jakie posiada ten popularny napój, nie zawsze powinniśmy po niego sięgać.
Podczas zimowych miesięcy, kiedy za oknem panuje minusowa temperatura, częściej pijemy gorące napoje, takie jak kawa czy herbata. Wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach ''The Wall Street Journal'' potwierdzają, że w zimie przed wyjściem z domu nie powinno się pic gorącej kawy.
Kofeina obecna w kawie wykazuje właściwości moczopędne, a oddawanie moczu obniża temperaturę ciała. Poza tym, po wypiciu gorącego napoju nasz organizm ma temperaturę wyższą niż otoczenie. Jeśli wyjdziemy wtedy na dwór, poczujemy dreszcze, a nasze ciało straci zmagazynowane ciepło.
Kolejnym błędem, który popełnia wiele osób, jest picie alkoholu na mrozie w celu rozgrzania organizmu. W niektórych przypadkach może to doprowadzić nawet do hipotermii. Warto również pamiętać, że napoje alkoholowe podobnie jak kawa działają moczopędnie. Dlatego podczas sezonu zimowego lepszym rozwiązaniem będzie wypicie gorącej czekolady czy ziołowej herbaty.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl