Ogórki, kapusta, rzodkiewka, buraki i inne kiszone warzywa pasują do wielu potraw i są bardzo zdrowe. To bogate źródło cennej witaminy C, która znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. To dlatego kiszonki chronią przed działaniem wolnych rodników, wzmacniają odporność i poprawiają wygląd naszej skóry.
Regularne jedzenie kiszonek wpływa pozytywnie na apetyt i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Kiszonki pomagają w procesie trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto obecność tych produktów w naszym codziennym jadłospisie sprawia, że cenne składniki pochodzące z innej żywności są lepiej wchłaniane. Sięgając po kiszone przysmaki, możemy pozbyć się wielu problemów trawiennych. Dzięki nim znacznie poprawia się mikroflora układu pokarmowego. Kiszonki dbają również o lepszą kondycję naszych jelit. Zawierają ważne dla naszego organizmu witaminy z grupy B, które przeciwdziałają niedokrwistości i sprawiają, że żelazo jest lepiej przyswajane. W ich składzie znajdziemy także zdrowy błonnik oraz acetylocholinę, która reguluje ciśnienie krwi.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kiszonki pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, wątrobę, śledzionę, pobudzają wydzielane żółci, pomogą na reumatyzm i hemoroidy. Mimo wielu walorów zdrowotnych, nie w każdej sytuacji będą korzystnie działały na kondycję naszego organizmu.
Jedzenie ich na czczo nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ nadmiar kwasu żołądkowego będzie powodować wzdęcia i bóle brzucha. Kiszonki lepiej łączyć z posiłkami w późniejszych porach dnia. Na śniadanie lepiej skonsumować owsiankę, rybę wędzoną lub jajecznicę ze szpinakiem. Uwaga - na kiszonki powinny również uważać osoby z wysokim ciśnieniem. To zdrowe produkty, ale zawierają też sól, której nadmiar w przypadku nadciśnienia może być wyjątkowo niebezpieczna.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.