Dlaczego tak zdrowe i bogate w różne składniki prozdrowotne owoce mogą być złym wyborem na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia? Ten smaczny żółty owoc ma w swoim składzie potas oraz witaminę B6, poza tym nie zawiera sodu ani cholesterolu.
Jednak śniadanie składające się wyłącznie z bananów może działać niekorzystnie na nasz organizm, gdyż jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość fruktozy. Ten związek to cukier występujący naturalnie w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Przez wysoką zawartość cukru, banan dostarczy nam szybko dużą porcję energii, która równie szybko zniknie i spowoduje, że będziemy czuć się zmęczeni i ospali.
Należy też pamiętać że osoby z insulioopornością i cukrzycą nie powinny spożywać dojrzałych bananów, tylko wybierać te jeszcze zielonkawe (niedojrzałe).
Zobacz także: Czy można oczyścić organizm z cukru w 3 dni?
Banan może być świetnym dodatkiem do zdrowych posiłków, jednak żeby uaktywnić jego prozdrowotne właściwości, należy go spożywać z odpowiednio dobranymi tłuszczami.
Owoc ten powinien być na stałe obecny w jadłospisie, ponieważ obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, a nawet może przeciwdziałać depresji. Jedzenie bananów jest również pomocne w przypadku niestrawności, wzdęcia, biegunki, mdłości oraz wrzodów żołądka. Skórka z banana także posiada zdrowe właściwości. Można nią wybielić zęby, złagodzić podrażnienia i swędzące miejsce po ugryzieniu komara.
Zobacz także: Jak spalić kilogram tłuszczu? Podpowiadamy
Z czym łączyć banany, aby ich właściwości działały na naszą korzyść? Z garścią ulubionych orzechów, tłustym mlekiem lub napojem roślinnym, można je również upiec z odrobiną oliwy z oliwek lub wrzucić do koktajlu i dodać awokado.
Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl