Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zakazane po czterdziestce. Prowadzą do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru

3

Nie zatrzymamy upływu czasu, ale możemy żyć tak, aby zachować sprawność, zdrowie i urodę na długie lata. Jakich produktów prowadzących do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru należy się wystrzegać po czterdziestce? Sprawdź!

Zakazane po czterdziestce. Prowadzą do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru
(East News)

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans, sztucznie powstające w wyniku utwardzania olejów roślinnych mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Ich spożycie może skutkować otyłością, cukrzycą, depresją, niepłodnością, rozwojem nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Znajdują się w margarynach i innych produktach tłuszczowych do smarowania pieczywa. Ponadto, występują w smażonym jedzeniu, we frytkach z fast foodów, w słonych paluszkach, chipsach, chrupkach i krakersach. Słodkie ciastka, ciasta, pączki i czekolada również mogą zawierać te niebezpieczne tłuszcze.

Sód

Nadmiar sodu może prowadzić do stanu hipernatremii. Efekty zbyt dużego spożycia tego pierwiastka to zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym jak np. nadciśnienie, a także problemy z gospodarką wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Może pojawiać się m.in. uczucie silnego pragnienia, mdłości, uczucie zmęczenia i senność, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy.

Podstawą jest umiar w dobowym spożyciu soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Nie powinno się przekraczać w ciągu dnia zalecanej jednej płaskiej łyżeczki.

Cukier

Spożycie cukrów może powodować gwałtowne zmiany w organizmie, powodując szybki powrót uczucia głodu. Skutkiem może być zaburzone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju cukrzycy typu 2. Cukier niszczy także kolagen i elastynę, którym zawdzięczamy piękno skóry.

Główne źródła cukru, których powinno się unikać, to słodycze, ciasta, czekolady, lecz również jogurty, serki, soki i napoje, a także reklamowane jako zdrowe wody smakowe i płatki śniadaniowe.

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to popularna substancja wzmacniająca smak żywności, która może powodować wiele niekorzystnych dolegliwości. Niektórzy skarżą się na bóle i zawroty głowy, inni na problemy kardiologiczne. Może powodować także reakcje alergiczne.

Źródła glutaminianu sodu to m.in. produkty spożywcze typu instant, jak również gotowe dania do nabycia w słoikach, a także konserwy, pasztety, a nawet mieszanki przypraw do potraw.

Autor: KKG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić