Zakazane po czterdziestce. Prowadzą do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru
Nie zatrzymamy upływu czasu, ale możemy żyć tak, aby zachować sprawność, zdrowie i urodę na długie lata. Jakich produktów prowadzących do nadciśnienia, cukrzycy i zatoru należy się wystrzegać po czterdziestce? Sprawdź!
Tłuszcze trans
Tłuszcze trans, sztucznie powstające w wyniku utwardzania olejów roślinnych mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia. Ich spożycie może skutkować otyłością, cukrzycą, depresją, niepłodnością, rozwojem nowotworów i chorobami sercowo-naczyniowymi.
Znajdują się w margarynach i innych produktach tłuszczowych do smarowania pieczywa. Ponadto, występują w smażonym jedzeniu, we frytkach z fast foodów, w słonych paluszkach, chipsach, chrupkach i krakersach. Słodkie ciastka, ciasta, pączki i czekolada również mogą zawierać te niebezpieczne tłuszcze.
Skandal, co robią na Kasprowym. "Wygląda fajnie, ale może skończyć się tragicznie"
Sód
Nadmiar sodu może prowadzić do stanu hipernatremii. Efekty zbyt dużego spożycia tego pierwiastka to zaburzenia w układzie sercowo-naczyniowym jak np. nadciśnienie, a także problemy z gospodarką wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową. Może pojawiać się m.in. uczucie silnego pragnienia, mdłości, uczucie zmęczenia i senność, kołatanie serca, bóle i zawroty głowy.
Podstawą jest umiar w dobowym spożyciu soli, która jest głównym źródłem sodu w diecie. Nie powinno się przekraczać w ciągu dnia zalecanej jednej płaskiej łyżeczki.
Cukier
Spożycie cukrów może powodować gwałtowne zmiany w organizmie, powodując szybki powrót uczucia głodu. Skutkiem może być zaburzone wydzielanie insuliny, a co za tym idzie, może dojść do rozwoju cukrzycy typu 2. Cukier niszczy także kolagen i elastynę, którym zawdzięczamy piękno skóry.
Główne źródła cukru, których powinno się unikać, to słodycze, ciasta, czekolady, lecz również jogurty, serki, soki i napoje, a także reklamowane jako zdrowe wody smakowe i płatki śniadaniowe.
Glutaminian sodu
Glutaminian sodu to popularna substancja wzmacniająca smak żywności, która może powodować wiele niekorzystnych dolegliwości. Niektórzy skarżą się na bóle i zawroty głowy, inni na problemy kardiologiczne. Może powodować także reakcje alergiczne.
Źródła glutaminianu sodu to m.in. produkty spożywcze typu instant, jak również gotowe dania do nabycia w słoikach, a także konserwy, pasztety, a nawet mieszanki przypraw do potraw.