Nasza codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, zwłaszcza po przekroczeniu 40. roku życia. W tym okresie życia jesteśmy bardziej narażeni na pojawienie się różnych schorzeń, takich jak nowotwory, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.
Dbałość o nasze zdrowie i młody wygląd powinna skłonić nas do ograniczenia, a najlepiej całkowitego wyeliminowania z diety wysokoprzetworzonej żywności, dań smażonych w głębokim tłuszczu oraz produktów bogatych w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, tłuszcze trans oraz sztuczne polepszacze smaku, zapachu i inne środki konserwujące.
Tego typu żywność prowadzi do zatkania tętnic cholesterolem, tworzenia się złogów w jelitach oraz podnosi ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W naszej codziennej diecie powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na świeże warzywa i owoce, które zawierają związki roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych. Przeciwutleniacze chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, obniżają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu.
Niezwykle istotne jest także włączenie do diety produktów zawierających witaminę D i K oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Jest to szczególnie ważne dla kobiet przechodzących przez menopauzę, które cierpią z powodu nocnych potów i uderzeń gorąca.
Z wiekiem coraz większą rolę w naszym życiu zaczyna odgrywać odpowiednia długość snu. Eksperci zalecają, aby po czterdziestce przesypiać co najmniej siedem lub osiem godzin na dobę.
Dzięki temu nasz organizm ma szansę na pełną regenerację zarówno fizyczną, jak i psychiczną, co z kolei zmniejsza nasze ryzyko dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i chorób nowotworowych.
Dodatkowo, w średnim wieku łatwiej jest przybrać na wadze, dlatego powinniśmy regularnie kontrolować swoją masę ciała i starać się utrzymać ją na prawidłowym poziomie. Osoby z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na choroby serca, cukrzycę i inne poważne problemy zdrowotne.