Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia

311

Większość Polaków nie wyobraża sobie swojego jadłospisu bez ziemniaków. Ten nieodłączny element wielu naszych ulubionych dań, poza walorami smakowymi posiada również prozdrowotne właściwości. Niestety, ziemniaki w połączeniu z niektórymi produktami są szkodliwe dla zdrowia. Dowiedz się, jakich połączeń kulinarnych należy unikać.

Zakazane połączenie. Gnije w jelitach, powoduje wzdęcia i zaparcia
Z czym nie należy łączyć ziemniaków? (Licencjodawca)

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ogromna popularność ziemniaków w naszym kraju wynika przede wszystkim z tego, że można z nich bardzo łatwo przygotować wiele smacznych potraw. Zaliczamy do nich m.in.: frytki, puree, placki ziemniaczane, kopytka, knedle, kluski śląskie, zapiekankę czy babkę ziemniaczaną. Po te warzywa warto sięgać nie tylko ze względu na ich smak, ale również z powodu wielu cennych składników, jakie zawierają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Niezwykłe właściwości ziemniaków. Pięć powodów, dla których warto je jeść

W ziemniakach znajdziemy: witaminę C, witaminy z grupy B, fosfor, cynk, wapń, miedź, magnez, żelazo, potas, sód, polifenole, karotenoidy, związki fenolowe oraz węglowodany. Bulwy ziemniaka składają się przede wszystkim z wielocukru, jakim jest skrobia oporna, która jest zbudowana z amylopektyny i amylozy. Wyniki przeprowadzonych dotychczas badań naukowych potwierdzają, że regularne sięganie po warzywa bogate w skrobię zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu raka jelita grubego. Poza tym substancja ta pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie cukru i złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Produkty, z którymi nie należy łączyć ziemniaków

Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych, które goszczą na polskich stołach, jest połączenie ziemniaków z kotletem mielonym lub schabowym. Zdaniem ekspertów węglowodany występujące w parze z białkiem pochodzenia zwierzęcego wpływają niekorzystnie na nasz układ trawienny i mogą wywoływać takie dolegliwości jak zgaga, wzdęcia, odbijanie i uczucie ciężkości w jamie brzusznej. Potrawa składająca się z tłustego mięsa i ziemniaków sprzyja procesom gnilnym i fermentacyjnym w jelitach, co nierzadko skutkuje pojawieniem się zaparć i gazów.

Inne połączenie, którego zdecydowanie powinniśmy unikać to ziemniaki z dodatkiem masła. Takie danie dostarcza do organizmu znaczne ilości pustych kalorii i funduje nam dodatkowe kilogramy, prowadząc tym samym do rozwoju nadwagi i otyłości. Poza tym podnosi poziom glukozy w krwiobiegu i zmusza trzustkę do wzmożonej pracy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić