Alkohol z cukrem czy ze słodzikiem?
Zespół naukowy z Uniwersytetu w Kentucky przeprowadził eksperyment mający na celu zidentyfikowanie potencjalnych różnic farmakokinetycznych pomiędzy alkoholem zmieszanym z napojami słodzonymi cukrem a tym połączonym z napojami, które zawierają tylko jego substytut (np. słodzik).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Próba badawcza składała się z dwudziestu uczestników, zarówno płci żeńskiej, jak i męskiej, którzy zostali podzieleni na dwie grupy kontrolne. Grupa pierwsza konsumowała napoje alkoholowe przygotowane na bazie lemoniady zawierającej substytut cukru, grupa druga — na bazie lemoniady tradycyjnej. W obu przypadkach ilość dodawanego alkoholu była taka sama.
Wyniki eksperymentu okazały się zaskakujące. Grupa, która konsumowała napoje bezcukrowe, wykazywała wyższy poziom stężenia alkoholu w wydychanym powietrzu, ale – co ciekawe – nie odnotowała (subiektywnie) większej euforii alkoholowej lub innych wskaźników, które sugerowałyby nadużycie alkoholu.
Jednym słowem obecność alkoholu w ich organizmach była większa niż u grupy spożywającej alkohol z cukrem, poziom upojenia był zaś taki sam. Samopoczucie badanych na następny dzień nie zostało zbadane, wiadomo jednak, że wyższy poziom stężenia alkoholu we krwi często skorelowany z większym nasileniem objawów kaca. Nie jest to twarda reguła, bo na efekty uboczne spożywania alkoholu wpływa szereg czynników, również tych genetycznych.
Uzależnienie od alkoholu
Naukowcy z Kentucky doszli również do wniosku, że konsumpcja alkoholu z napojami słodzonymi substytutami cukru może prowadzić do szybszego rozwoju uzależnienia.
W artykule opublikowanym w czasopiśmie "Alcoholism: Clinical and Experimental Research" podkreślają, że choć konieczne są dalsze, szczegółowe badania, to już teraz warto zwracać uwagę na potencjalne zagrożenia związane z konsumpcją napojów dietetycznych w połączeniu z alkoholem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.