Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) i inne tego typu problemy zdrowotne wywołują dolegliwości, które skutecznie potrafią utrudnić codzienne funkcjonowanie. U chorego występują takie objawy jak opuchlizna, zaczerwienienie, zesztywnienie oraz ostry ból w obrębie stawów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Symptomy współwystępujące to przewlekłe zmęczenie, podwyższona temperatura ciała, nocne poty i spadek masy ciała. Do czynników ryzyka rozwoju choroby stawów możemy zaliczyć m.in. regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu, palenie papierosów, infekcje, ciągły stres, a także niezdrową dietę. Z jakich produktów spożywczych powinny zrezygnować osoby borykające się ze stanem zapalnym stawów?
To trzeba ograniczyć. Produkty zawierające gluten
Pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów, którzy jednocześnie cierpią na nietolerancję glutenu, powinni zrezygnować z tego składnika. W tym przypadku produkty zawierające gluten mogą nasilać dolegliwości bólowe, związane ze stawami.
Kazeina nie pomoże
Kazeina to podstawowy rodzaj białka, który występuje w mleku krowim. Stała obecność tego składnika w diecie osób z RZS może potęgować objawy schorzeń autoimmunologicznych, pobudzając układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał.
Uważaj na żywność bogatą w tłuszcz
Spożywanie żywności bogatej w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans podnosi ryzyko rozwoju stanów zapalnych w naszym organizmie. Dlatego powinny na nią uważać osoby dotknięte chorobą stawów. Szkodliwe mogą okazać się również cenne dla naszego organizmu wielonienasycone tłuszcze omega-6, jeżeli ich zawartość w danym produkcie znacznie przewyższa ilość kwasów omega-3.
Pacjenci z zapaleniem stawów powinni zrezygnować również ze spożywania wysokoprzetworzonej żywności, produktów bogatych w cukier oraz napojów zawierających alkohol.
Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.