Pierwszym z nich jest margaryna. Jest to produkt, którego użycie do smażenia potraw jest niezalecane, głównie ze względu na obecność przemysłowych kwasów tłuszczowych trans. Są to izomery, które powstają w procesie utwardzania olejów roślinnych i mają bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Margaryna jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ znacznie zwiększa poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, jednocześnie obniżając stężenie dobrego cholesterolu HDL w organizmie. Regularne smażenie na margarynie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oliwa z oliwek do smażenia? Lepiej unikaj
Kolejnym tłuszczem, którego lepiej unikać podczas smażenia, jest oliwa z oliwek. Choć doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych czy ugotowanych warzyw, jej użycie do smażenia nie jest zalecane. Oliwa z oliwek ma niską temperaturę dymienia, co oznacza, że mięso smażone na niej szybko się przypala.
Może to prowadzić do powstawania kancerogennych substancji, co jest szkodliwe dla naszego zdrowia.
Olej lniany - zakazany do smażenia
Ostatnim tłuszczem, który powinniśmy unikać podczas smażenia, jest olej lniany. Mimo że jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, które są niezwykle korzystne dla naszego organizmu, nie nadaje się do smażenia.
Olej lniany powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego i ma wiele korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego i sercowo-naczyniowego, usprawnianie procesu trawiennego i pomoc w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych jelit.
Jednak ma niską temperaturę dymienia i szybko się rozkłada podczas smażenia. Kwasy nienasycone obecne w oleju lnianym, poddane obróbce termicznej, zmieniają się w szkodliwe, rakotwórcze substancje. Kwas alfa-linolenowy bardzo szybko się utlenia i wytwarza niebezpieczne dla naszego organizmu nadtlenki. Aby uniknąć miażdżycy i innych chorób układu krążenia, olej lniany lepiej dodawać do sałatek.