Sól odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędny do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej. Sód pomaga w regulacji objętości płynów w organizmie, wspomaga skurcze mięśni, a także jest kluczowym elementem w przewodzeniu impulsów nerwowych. Bez odpowiedniego poziomu sodu nasze ciało nie byłoby w stanie prawidłowo funkcjonować.
Jednakże, jak większość rzeczy w życiu, sól musi być spożywana z umiarem. Nadmierne spożycie soli może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, które mogą poważnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jakie są zatem negatywne skutki nadmiernego spożycia soli?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nadmierne spożycie soli. Jakie są zagrożenia?
Nadmierne spożycie soli może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi. Sód powoduje, że woda zatrzymuje się w organizmie, co zwiększa objętość krwi przepływającej przez naczynia krwionośne. To z kolei powoduje wzrost ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem ryzyka wielu poważnych schorzeń, takich jak udar czy zawał serca.
Jak wynika z badań opublikowanych w Mayo Clinic Proceedings, osoby regularnie dodające sól do posiłków mają znacznie większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne dosalanie potraw zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy o 39 proc. w porównaniu do osób, które ograniczają spożycie soli. Warto mieć to na uwadze, kiedy doprawiamy nasze potrawy.
Poza tym spożywanie soli i solonych potraw został zaklasyfikowane jako czynnik sprzyjający wystąpieniu raka żołądka.
Ile soli dziennie? Zalecenia WHO
Jak już wspomnieliśmy, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ma konkretne zalecenie dotyczące spożycie soli. WHO radzi, aby dorośli spożywali mniej niż 5 gramów soli dziennie. Ile to właściwie jest? 5 gramów odpowiada jednej łyżeczce.
Dzieci powinny spożywać znacznie mniejsze ilości. Czytanie etykiet produktów oraz unikanie przetworzonej żywności może znacznie pomóc w kontrolowaniu spożycia soli.
Dietetyczka Lauren Au podkreśla, że przetworzone mięsa, takie jak kiełbaski czy salami, często są głównymi źródłami sodu. Siedem plasterków salami może wyczerpać dzienny limit sodu zalecany przez American Heart Association. Dlatego ważne jest, aby świadomie podchodzić do wyboru potraw i unikać nadmiernej konsumpcji przetworzonej żywności.