Dlaczego warto stosować zamienniki cukru?
Słodki smak działa w bardzo specyficzny sposób na nasz mózg. Przywołuje głównie przyjemne skojarzenia, wzmaga apetyt na więcej cukru. To prawda, że biały cukier dostarcza nam energii, jednak oprócz tego trudno znaleźć w jego działaniu inne pozytywne strony.
Podnosi on też poziom złego cholesterolu. Nadmiar cukru w diecie jest główną przyczyną otyłości, głównie wśród dzieci. Wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Fermentujące cukry proste są idealną pożywką dla bakterii znajdujących się w jamie ustnej, co bezpośrednio prowadzi do rozwoju próchnicy.
Czytaj także: Heterochromia - co to jest i czy może być niebezpieczna?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Biorąc pod uwagę powyższe, trudno się dziwić trendowi odchodzenia od cukru w diecie. Szczególnie że istnieje dużo zamienników, które mają bardzo mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a bardzo podobny słodki smak. Zamiana białego cukru na jeden z poniższych zamienników najczęściej jest niezauważalna smakowo, a daje wiele korzyści dla zdrowia.
Czytaj także: Grupa zawodowa silnie narażona na depresję i alkoholizm
Jakie są najzdrowsze zamienniki cukru?
W ostatnich latach na rynku spożywczym pojawia się coraz więcej zdrowszych produktów proponowanych zamiast cukru. Bywa, że w cukiernicach częściej można znaleźć erytrytol, miód czy syropy. Oto zdrowe zamienniki cukru, które poprawią twoją dietę.
Erytrytol
Ten dodatek do żywności uważany jest za najpopularniejszy najzdrowszy zamiennik cukru. Erytrytol, zwany także erytrolem, naturalnie występuje w owocach i fermentowanej żywności. Jego smak jest bardzo zbliżony do powszechnie używanego białego cukru, chociaż drobinki są mniejsze. Co ważne, jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Nie powoduje dolegliwości trawiennych, pomaga zachować zdrowie jamy ustnej, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Ma praktycznie 0 kalorii. Erytrytol można zakupić w supermarketach, nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Jest polecany osobom odchudzającym się i cukrzykom.
Stewia
Zyskuje na popularności dzięki swojej bezkaloryczności i prozdrowotności. W rzeczywistości jest to roślina - zioło. I co ciekawe, jest ok. 300 razy słodsza od cukru białego. W sklepach jest dostępna w różnych formach. Można zakupić ją w postaci tabletek, płynu, proszku oraz suszonych liści. Stewia naturalna nie ma kalorii, nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie niszczy zębów - sprawdza się w profilaktyce próchnicy. Polecana jest diabetykom. Niektórzy zauważają lekką goryczkę przy spożywaniu produktów ze stewią, warto jednak przetestować to na własnej skórze. Szczególnie że według badań stewia ma dodatkowe działanie przeciwbiegunkowe czy przeciwnowotworowe.
Ksylitol
Zamiennik cukru, jakim jest ksylitol, jest pozyskiwany z brzozy. Jest substancją występującą naturalnie w owocach i warzywach. Ten naturalny słodzik polecany jest osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością, ale i osobom z osteoporozą czy insulinoopornością. Nie ma zerowej kaloryczności - wciąż jednak zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż popularny zwykły cukier. Dostarcza średnio 2,4 kcal/g. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwpróchnicze. Jak wskazują badania, korzystnie wpływa na odporność organizmu. Trzeba jednak wskazać, że u niektórych osób, które spożywają ksylitol w nadmiarze, może powodować ból brzucha czy biegunki.
Czytaj także: Jak oszczędzać pieniądze?
A co ze słodzikami syntetycznymi?
Słodziki syntetyczne przez lata budziły kontrowersje. Obawiano się, że wpływają na zdrowie negatywnie, nawet gorzej niż cukier (obawiano się rzekomego zwiększania ryzyka zachorowania na niektóre nowotwory).
Są jednak popularnym dodatkiem do napojów i żywności, ponieważ substancje takie jak sacharyna czy aspartam dostarczają 1 kcal na 100 ml produktu. Trzeba więc wskazać, że są niskokalorycznym zamiennikiem cukru. Najnowsze badania organizacji takich jak Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością czy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (PTD) potwierdzają jednak bezpieczeństwo ich stosowania. Specjaliści rekomendują ich spożywanie. Jedynie sacharyna nie jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ może nieznacznie wpływać na płód.
Dietetycy radzą jednak, by zachować ostrożność, uważnie czytać etykiety oraz wyzbyć się szkodliwych przyzwyczajeń i wstrzymywać się od jakiegokolwiek dosładzania potraw. Jeśli jednak jest to konieczne, polecają naturalne, roślinne słodziki. Do syntetycznych podchodzą z dystansem. Zdrowszy zamiennik cukru to wciąż np. erytrytol, ponieważ dodając go do dań, czerpiemy korzyści z właściwości prozdrowotnych słodzika.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.