Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zaostrza stany zapalne stawów. Nie dla każdego

25

Choroby stawów nierzadko wywołują ból, obrzęk i zesztywnienie, które są w stanie skutecznie utrudnić nam normalne funkcjonowanie. Podczas walki z tą uciążliwą przypadłością bardzo ważne jest, żeby z codziennej diety wyeliminować żywność o właściwościach prozapalnych. Jakie produkty wpływają destrukcyjnie na nasze stawy?

Zaostrza stany zapalne stawów. Nie dla każdego
Dlaczego nabiał może szkodzić stawom? (Licencjodawca)

Nabiał

Pacjenci z chorymi stawami powinni ograniczyć do absolutnego minimum ser żółty, twaróg, mleko i kefiry. Produkty nabiałowe są bogatym źródłem kazeiny, której nadmierne stężenie w organizmie może zaostrzać stany zapalne stawów, podrażniać tkanki znajdujące się wokół nich i wywoływać dolegliwości bólowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak usunąć kwas moczowy ze stawów i dlaczego warto to zrobić

Słodycze

W takich produktach jak ciastka, batoniki czy słodkie wypieki znajdziemy cukier rafinowany, który podnosi stężenie cytokin prozapalnych w naszym organizmie. Poza tym występują w nich tłuszcze trans i wysokoprzetworzone węglowodany również mogące nasilać objawy zapalenia stawów. Warto wspomnieć, że słodycze dostarczają nam spore ilości kalorii i nadprogramowe kilogramy prowadząc do otyłości, co w efekcie obciąża nasze stawy. Cukier i jego szkodliwe zamienniki znajdziemy również w napojach gazowanych. Ich stała obecność w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju artretyzmu.

Alkohol

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że regularne sięganie po alkohol stopniowo wyniszcza naszą wątrobę, trzustkę i mózg. Jak się okazuje, napoje zawierające procenty działają również prozapalnie, dlatego powinny ich unikać chorzy na dnę moczanową. W tym przypadku najbardziej niebezpieczne jest piwo zawierające puryny, które w organizmie przekształcają się w kwas moczowy. Jego zbyt wysokie stężenie wywołuje obrzęk stawów i powoduje ból.

Oleje roślinne

Wprawdzie w oleju słonecznikowym, sojowym czy kukurydzianym znajdziemy cenne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega-6, ale ich nadmiar w diecie sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i może nasilać ich symptomy. Warto wiedzieć, że bardzo ważna jest odpowiednia proporcja kwasów omega-6 w stosunku do kwasów omega-3. Jeżeli tych pierwszych jest za dużo, wówczas mogą one blokować prozdrowotne właściwości tych drugich. Powinny o tym pamiętać, zwłaszcza osoby borykające się z dolegliwościami, które atakują stawy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zaraźliwa choroba powraca. W USA zmarło dziecko
To nie zdarza się często. Prawosławni i katolicy będą świętować wspólnie
Papież Franciszek abdykuje? Biograf podaje "jedyne okoliczności"
Najnowszy ranking WTA. Iga Świątek wciąż traci do Sabalenki
Nowy sondaż CBS News. Amerykanie ocenili Donalda Trumpa
Nocna akcja ratunkowa w Tatrach. Słowacy ratowali polskich wspinaczy
Nowi liderzy Europy. Wskazano dwa kraje
"Rosjanie przygotowują ludzi na koniec wojny". To pokazują teraz w telewizji
Kiedy zmiana czasu z zimowego na letni? Zapamiętaj tę datę
Stanowczy głos z Australii. Zamierza naciskać na Donalda Trumpa
Mistrz olimpijski wraca na lód. Zatańczy z nową partnerką
Punktują wyliczenia Trumpa. "On mówi to, co przyjdzie mu do głowy"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić