pogoda
Warszawa
Milena Górecka | 

Zapobiega zakrzepicy, odchudza i wspomaga produkcję kolagenu. Jedz do woli

7

Ananas, będący jednym z najbardziej popularnych owoców tropikalnych, jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również pełen wartości odżywczych, które mają istotny wpływ na zdrowie i dobre funkcjonowanie organizmu. Dlaczego warto włączyć go do diety?

Zapobiega zakrzepicy, odchudza i wspomaga produkcję kolagenu. Jedz do woli
Ananas to jeden z najzdrowszych owoców (Licencjodawca, ihar leichonak)

Ananas jest bogaty w mangan, witaminy C i A, bromelainę (bromelinę), witaminy z grupy B oraz błonnik.

Bromelina

Ananas jest bogatym źródłem bromeliny, mieszanki enzymów proteolitycznych. Bromelina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyagregacyjne, co oznacza, że może zapobiegać zbrylaniu się płytek krwi. Poprzez rozkładanie fibrynogenów, bromelina zmniejsza lepkość krwi, co może być korzystne w zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów.

Zalecana dawka bromeliny to 40 do 400 mg dziennie. W 100 g owocu ananasa znajduje się ok. 10-20 mg tej substancji.

Mangan

Ananas jest również doskonałym źródłem manganu, minerału niezbędnego do prawidłowego rozwoju kości i tkanki łącznej, a także do wspierania zdrowego metabolizmu. Regularne spożywanie ananasa może przyczyniać się do poprawy gęstości kości, co jest szczególnie ważne w profilaktyce osteoporozy.

Witamina C

Wysoka zawartość witaminy C w ananasie czyni go potężnym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy, przyczyniając się do lepszej ochrony organizmu przed infekcjami i chorobami. Witamina C jest również ważna dla produkcji kolagenu, co ma znaczenie dla zdrowia skóry, stawów i naczyń krwionośnych.

Witamina A

Ananas zawiera również witaminę A, znaną ze swoich właściwości poprawiających zdrowie oczu i skóry. Witamina A chroni również przed infekcjami, działając na pierwszej linii obrony w błonach śluzowych.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B, obecne w ananasie, są kluczowe dla metabolizmu energetycznego i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich regularne spożywanie może przyczyniać się do poprawy poziomu energii i ogólnego samopoczucia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Właściwości skórki z ananasa
NA ŻYWO

Błonnik

Błonnik, którego również w ananasie nie brakuje, sprzyja zdrowiu układu pokarmowego, wspierając prawidłową perystaltykę jelit i przyczyniając się do utrzymania uczucia sytości, co jest pomocne w kontrolowaniu masy ciała.

Regularne włączanie ananasa do diety może być prostym i smacznym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Brak Ukrainy w NATO to szansa dla Rosji. Unijny komisarz ostrzega
Najgorszy wynik od czasów Trumana. Sondaż poparcia Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić