Kamil S. Sikora   | 
, 
aktualizacja

Zapobiega zawałom i miażdżycy. Zbija ciśnienie, wymiata cholesterol

10

Jeśli chcemy, żeby nasze serce jak najdłużej pracowało bez zarzutów, powinniśmy odstawić alkohol i papierosy, pamiętać o regularnej aktywności fizycznej oraz zrezygnować z tłustych potraw czy żywności bogatej w cukier. Warto również do codziennej diety włączyć cztery składniki, które usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego.

Zapobiega zawałom i miażdżycy. Zbija ciśnienie, wymiata cholesterol
Nasiona chia to bogactwo składników, które wzmacniają serce (Licencjodawca, © 2017 Annick Vanderschelden)

Magnez

Magnez jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu, w tym układu krążenia. Odpowiednia podaż tego bezcennego pierwiastka obniża ciśnienie tętnicze, wpływa korzystnie na prawidłowe krzepnięcie krwi, zapobiegając miażdżycy i zakrzepicy, a także wzmacnia kondycję mięśnia sercowego. Najwięcej magnezu zawierają takie produkty jak: nasiona dyni, chia, produkty pełnoziarniste, orzechy, gorzka czekolada i kakao.

Kwas foliowy

Witamina B, czyli kwas foliowy, zmniejsza stężenie homocysteiny w naszym organizmie. Wysoki poziom tego aminokwasu podnosi prawdopodobieństwo pojawienia się zmian miażdżycowych oraz rozwoju chorób serca, udaru mózgu, nowotworów i schorzeń neurodegeneracyjnych. Kwas foliowy znajdziemy zarówno w suplementach diety, jak i zielonych warzywach, owocach cytrusowych, żywności pełnoziarnistej, orzechach czy nasionach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Kwasy omega-3

Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzenia gospodarki lipidowej przyczyniają się do rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Żeby oczyścić żyły i tętnice ze złogów, a tym samym uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, warto do swojego menu włączyć produkty bogate w kwasy omega-3. Tego rodzaju żywność pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększa dobrą frakcję HDL w krwiobiegu. Najwięcej cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajdziemy m.in. w oleju rzepakowym, lnianym i sojowym, orzechach włoskich, tłustych rybach morskich, siemieniu lnianym, nasionach chia czy pestkach dyni.

Cynamon

Cynamon doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wypieków, deserów, koktajli oraz potraw rybnych i dań mięsnych. Wykazuje silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwutleniające. Poza tym, ta popularna przyprawa obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu chroni nas przed wystąpieniem incydentów kardiologicznych.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trwa posiedzenie komisji sejmowej. Zbigniew Ziobro przyszedł spóźniony
Zostanie dziadkiem w wieku 45 lat. Influencerka wszystko wyjawiła
Skandal na jarmarku bożonarodzeniowym w Szczecinie. Zbojkotowali stragan zakonnic
Tu po mszy naładujesz auto. Nowy pomysł kurii w Lublinie
COVID-19 został wytworzony celowo? Raport rządu obnaża błędy Instytutu w Wuhan
Dodaj to do doniczki, a grudnik obsypie się kwiatami
Awaria 100-letniej tamy na zaporze w Zagórzu Śląskim. Gwałtownie ubywa wody
Rafał Trzaskowski w CNN. Lektorka oceniła, jak poradził sobie z językiem angielskim
Jak zadbać o ogród w grudniu? O tym pamiętaj
Nerwowa zmiana pasa. Kierowca BMW się przeliczył
Doskonały dodatek do świątecznego barszczu. Zobacz, jak go przygotować
Niecodzienne spotkanie w Tatrach. Turystka chwyciła za aparat
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić