Berberys ma wiele gatunków i odmian, które różnią się od siebie wysokością, budową i barwą liści. Jedną z nich jest berberys zwyczajny, którego owoce znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej. W jagodach z tego krzewu znajduje się sporo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotnie w sezonie jesienno-zimowym.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Innym składnikiem owoców berberysu jest berberyna pobudzająca przemianę materii i zmniejszająca insulinooporność. Substancja ta wpływa również korzystnie na układ krążenia. Berberys wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
Poza tym wspomaga pracę układu trawiennego i łagodzi jego dolegliwości. Wywar z rozdrobnionych owoców berberysu pomaga na przeziębienie, poprawia samopoczucie, koncentrację, uspokaja, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga schudnąć. Nalewka z berberysu również ma wiele zdrowych właściwości. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy, chroni przed infekcjami, a także obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Do przyrządzenia leczniczej nalewki będą nam potrzebne:
- 1 kg owoców berberysu,
- 1 litr wódki,
- 0,5 kg cukru,
- suszone kłącze imbiru,
- laska wanilii.
Dokładnie umyte owoce berberysu, 400 g cukru, wanilię oraz imbir należy wsypać do gąsiora. Następnie wszystkie składniki zalewamy wódką. Zamknięty pojemnik odstawiamy w nasłonecznione miejsce na dwa tygodnie. Po upływie tego czasu do mieszaniny dodajemy 100 gramów cukru i czekamy aż się rozpuści.
Tak przygotowaną substancję przecedzamy przez gazę bawełnianą, wlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Butelki z nalewką zostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na pół roku. Kiedy minie około 6 miesięcy, możemy śmiało korzystać z właściwości zdrowotnych tego pysznego trunku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl