Zapchane jelita przyczyną zaparć
Spożywane przez nas produkty mogą zapychać jelita i prowadzić do zaparć.
Obciążony przewód pokarmowy wiąże się z ogromnym dyskomfortem i niestety jest dolegliwością dość powszechną.
Zamiast sięgać po środki farmakologiczne, warto przyjrzeć się swojej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czasem drobne zmiany mogą spowodować ogromną różnicę. Najzdrowszym i najskuteczniejszym sposobem na zadbanie o układ pokarmowy i zapobieganie zaparciom jest odpowiednia dieta.
Czego należy unikać, by nie zapychać jelit?
Zacznijmy od oczywistości. Wysoko przetworzone jedzenie zdecydowanie nie służy naszemu przewodowi pokarmowemu.
W większości z nich nie znajdziemy błonnika, a wysoka zawartość tłuszczu może utrudnić wypróżnianie.
Podobnie sprawy wyglądają w przypadku smażonych i tłustych potraw. Zapychają jelita, są ciężkostrawne i stanowią spore obciążenie dla innych organów.
W nich również nie znajdziemy błonnika, który ułatwi proces trawienia.
Tych produktów lepiej unikać
Białe pieczywo i rafinowane ziarna to kolejna pozycja w jadłospisie, która skutecznie obciąża jelita.
Takie produkty są praktycznie pozbawione błonnika, a szczególnie problematyczne okazują się dla osób z nietolerancją pokarmową.
Warto też unikać ryżu, białego makaronu i żywności z białej mąki.
Choć trudno sobie odmówić słodyczy, lepiej na dobre z nich zrezygnować, jeśli doskwierają nam zaparcia.
Pełno w nich tłuszczu i rafinowanego cukru, a na próżno szukać błonnika, co przyczynia się do problemów jelitowych.
Co ciekawe, alkohol też sprzyja zaparciom ze względu na swoje odwadniające działanie. Warto też uważać na produkty mleczne, szczególnie obfitujące w sztuczne dodatki. Śmiało natomiast możemy sięgać po fermentowaną żywność.
Na końcu listy znajdują się banany, choć ich wpływ na jelita zależy od stopnia dojrzałości. Zielone owoce mogą powodować zaparcia ze względu na duże ilości skrobi opornej. Z kolei dojrzałe banany mogą ułatwiać wypróżnianie.