Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska | 

Zasada zdrowego talerza. Będziesz w szoku, jakie to proste

1

Talerz żywieniowy pokazuje nam, w jakich proporcjach powinniśmy spożywać dane składniki, by móc powiedzieć, że zdrowo się odżywiamy. Chodzi przede wszystkim o proporcje warzyw i owoców w stosunku do źródeł białka czy tłuszczu. Zastąpił on znaną wszystkim piramidę żywienia.

Zasada zdrowego talerza. Będziesz w szoku, jakie to proste
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Zdrowy talerz żywieniowy, podobnie jak piramida żywienia, pokazuje nam, w jakich proporcjach powinniśmy spożywać odpowiednie składniki diety. Chodzi głównie o ilość warzyw i owoców w stosunku do różnych źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów.

Zgodnie z zasadą, połowę powinny stanowić warzywa i owoce. W ciągu dnia mamy ich zjeść ok. 400 g. Większą część powinny jednak stanowić warzywa - 3/4 w stosunku do 1/4 owoców.

Nie dość, że szybko i na długi czas poczujemy się syci, to dostarczymy organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Te natomiast wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Nie warto tworzyć na siłę kompozycji z warzyw i owoców, których nie lubimy. Można iść o krok dalej w znanych opcjach. Zamiast plasterka pomidora na kanapce, warto pokroić go w ćwiartki i zjeść całego. Albo dwa. Nie trzeba od razu pić zielonych koktajli z jarmużu, jeśli nie jest się do nich przekonanym. Jednak nie warto zamykać się na nowości. Próbując ich, niczego nie tracimy. Jeśli już chcemy coś zjeść, należy raz a porządnie – kanapkę z dużą ilością warzyw, zamiast jednej rodzynki, połówki cukierka czy paluszka co 15 minut. Jeśli każdy posiłek będzie skomponowany według zasady zdrowego talerza, po prostu się najemy i bez trudu wytrzymamy do kolejnego posiłku – komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego "Dailyfruits", cytowana przez portal papilot.pl.

Ćwiartkę talerza powinno z kolei zajmować białko. Tu mówimy o chudym mięsie, rybach, jajkach czy nasionach roślin strączkowych. Zdrowa osoba, bez planu rozbudowy mięśni powinna zjadać 0,8-1,2 g na każdy kg masy ciała białka.

Druga ćwiartka to z kolei zboża. Dzięki nim mamy energię do działania. Im ciemniejsze, przykładowo pieczywo, tym więcej błonnika. I rzecz jasna, jesteśmy bardziej syci.

Nie warto zapominać o zdrowych tłuszczach. Wskazaniem jest dodanie do dania kilku orzechów bądź awokado. Należy także pić min. 1,5 do 2 litrów wody.

Karolina Sobocińska, dziennikarka o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić