Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś

9

Odkąd pamiętamy, śledzie regularnie pojawiają się na naszych stołach. Nie każdy wie, że poza walorami smakowymi wyróżniają się spośród innych gatunków ryb wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać regularnie.

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś
Czy śledzie są zdrowe? (Licencjodawca, AKlion - Andrey Kryukov)

Charakterystyczny smak śledzi towarzyszy nam zazwyczaj podczas Świąt Bożego Narodzenia lub innych uroczystości, kiedy wspólnie zasiadamy przy suto zastawionym stole. Ten popularny w naszym kraju gatunek ryb można podawać zarówno w oleju, jak i z dodatkiem rodzynek, sosu pomidorowego, śmietany lub formie różnego rodzaju sałatek śledziowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledzie są zdecydowanie zdrowsze od wędliny, boczku, kiełbasy, rolad mięsnych czy serów żółtych. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych dla naszego organizmu składników. Jak inne tłuste ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Wykazują również właściwości przeciwzapalne, usprawniają pracę układu nerwowego, regulują ciśnienie tętnicze, a także chronią przed astmą, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Poza tym wzmacniają kondycję narządu wzroku, skóry i działają antynowotworowo. Kolejną zaletą regularnego sięgania po śledzie jest zawartość sporych ilości witaminy D, która przede wszystkim podnosi odporność i wzmacnia układ kostny. Na jej niedobór jesteśmy narażeni szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy często narzekamy na brak promieni słonecznych.

Jedząc śledzie, dostarczamy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, witaminę A, cynk, fosfor, wysokiej jakości białko oraz jod, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy. Warto wspomnieć, że włączenie do swojego codziennego jadłospisu tłustych ryb morskich, na długi czas zapewni nam uczucie sytości i pomoże osobom borykającymi się z nadwagą i otyłością pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić