Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś

9

Odkąd pamiętamy, śledzie regularnie pojawiają się na naszych stołach. Nie każdy wie, że poza walorami smakowymi wyróżniają się spośród innych gatunków ryb wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać regularnie.

Zastanawiasz się, czy kupić? Tego na pewno nie wiedziałeś
Czy śledzie są zdrowe? (Licencjodawca, AKlion - Andrey Kryukov)

Charakterystyczny smak śledzi towarzyszy nam zazwyczaj podczas Świąt Bożego Narodzenia lub innych uroczystości, kiedy wspólnie zasiadamy przy suto zastawionym stole. Ten popularny w naszym kraju gatunek ryb można podawać zarówno w oleju, jak i z dodatkiem rodzynek, sosu pomidorowego, śmietany lub formie różnego rodzaju sałatek śledziowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledzie są zdecydowanie zdrowsze od wędliny, boczku, kiełbasy, rolad mięsnych czy serów żółtych. Warto po nie sięgać ze względu na zawartość wielu cennych dla naszego organizmu składników. Jak inne tłuste ryby morskie są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, które obniżają zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi.

Dzięki temu zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i chorób serca. Wykazują również właściwości przeciwzapalne, usprawniają pracę układu nerwowego, regulują ciśnienie tętnicze, a także chronią przed astmą, osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Poza tym wzmacniają kondycję narządu wzroku, skóry i działają antynowotworowo. Kolejną zaletą regularnego sięgania po śledzie jest zawartość sporych ilości witaminy D, która przede wszystkim podnosi odporność i wzmacnia układ kostny. Na jej niedobór jesteśmy narażeni szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego, kiedy często narzekamy na brak promieni słonecznych.

Jedząc śledzie, dostarczamy do naszego organizmu także witaminy z grupy B, witaminę A, cynk, fosfor, wysokiej jakości białko oraz jod, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy. Warto wspomnieć, że włączenie do swojego codziennego jadłospisu tłustych ryb morskich, na długi czas zapewni nam uczucie sytości i pomoże osobom borykającymi się z nadwagą i otyłością pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Żegnają 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Czesi piszą o polskim megamieście. Ma być większe od Warszawy
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić