Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zastrzyk energii. Obniża ciśnienie, zwiększa produkcję czerwonych krwinek

4

Fioletowe ziemniaki w wielu rejonach świata nazywane są, dzięki łatwości uprawy, "rośliną na okres głodu". W świecie zachodnim są jednak rośliną namaszczoną na gwiazdę mediów społecznościowych. Na talerzu wyglądają imponująco, a przy tym mają solidny profil odżywczy. Czy warto zamienić żółte lub białe ziemniaki na fioletowe?

Zastrzyk energii. Obniża ciśnienie, zwiększa produkcję czerwonych krwinek
Czy fioletowe ziemniaki są zdrowe? (Licencjodawca, Ilham Saputra)

Fioletowe zdrowie

Fioletowy ziemniak — zwany również "chińską truflą" - ma niższy indeks glikemiczny (a zatem ma mniejszy wpływ na poziom glukozy we krwi) niż ziemniak biały i żółty.

Zawiera więcej potasu niż banany, a to potas właśnie odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni. Dostarcza też sporo witaminy C i przeciwutleniaczy (w tym antocyjanów, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo) oraz witaminę B6, przyczyniającą się do regulacji aktywności hormonalnej, eliminacji uczucia zmęczenia i produkcji erytrocytów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Naukowcy uznają fioletowego ziemniaka za sprzyjającego obniżeniu ciśnienia krwi.

Porcja ugotowanego ziemniaka ze skórką o wadze 100 gramów dostarcza 87 kalorii, 2 gramy białka, 20 gramów węglowodanów, 3,3 grama błonnika i mniej niż 1 gram tłuszczu. Spożycie tej porcji zapewnia nam 6 proc. zalecanego dziennego spożycia manganu, 21 proc. zalecanego dziennego spożycia miedzi, 2 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza, 8 proc. zalecanego dziennego spożycia potasu, 18 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy B6 i 14 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C.

Z czym jeść fioletowe ziemniaki?

Bulwa, o smaku przypominającym dobrze nam znanego batata, pasować będzie bowiem do wielu potraw: od sosów, past i zup (w przepisach na zupę z ube warto uwzględnić również imbir, goździki cynamon, czosnek, cebulę i koper włoski — doznania kulinarne gwarantowane!) przez pizzę, omlety i zapiekanki, aż po lody, ciasta i inne desery.

Sprawdzi się też jako dodatek do sałatki, gulaszu i wszelkich dań warzywnych. Oraz – jak na ziemniaka przystało – jako nietypowe kolorystycznie purée.

Mimo że dla wielu fioletowy ziemniak może być zaskoczeniem, faktem jest, że jego odmiany (Viteloette, Blue Congo i Mecklenburger Shecke) są sprowadzane do Polski już od niemal 50 lat.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Polacy jadą za granicę. Sprawdzamy, gdzie w tym roku można taniej polecieć
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić