Hibiskus. Roślina o niezwykłych właściwościach
Hibiskus nie jest naszą rodzimą rośliną, ale uwzględniając jego wymagania, można uprawiać go również w Polsce. To roślina pochodząca z Chin i Tajwanu. W naturalnych warunkach porasta obszary południowo-wschodniej Azji i Afryki, jak również w Ameryce Środkowej, Australii, Brazylii, na Hawajach, Florydzie i Filipinach.
To, co zachwyca w tej pięknej roślinie to okazałe kwiaty, które mogą osiągać nawet 10 centymetrów średnicy. Mają delikatny zapach i mocny, kwaśny smak, który chętnie jest wykorzystywany przez producentów w branży spożywczej. Hibiskus, inaczej nazywany jest różą chińską i ketmią.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
To kwiaty hibiskusa mają szereg właściwości leczniczych, które od lat cenią sobie mieszkańcy krajów arabskich oraz Indii. Napoje, herbaty czy napary przygotowane na bazie tej rośliny, to solidny zastrzyk witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Hibiskus chroni przed miażdżycą, działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie i żółciopędnie, może być wykorzystywany w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Suplementy, które w swoim składzie zawierają różę chińską wspomagają leczenie nadciśnienia, cukrzycy, a także zmniejszają ryzyko nadwagi i otyłości, polecane są więc osobom dbającym o sylwetkę. Dodatkowo ma działanie oczyszczające i detoksykujące – pomaga pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu, chroni też przed rozwojem kamicy nerkowej. Roślina wykorzystywana jest również w medycynie naturalnej w przypadku zakażeń przewodu pokarmowego oraz problemów skórnych.
Zobacz także: Szybki detoks. Siła tkwi w jednym składniku
Napar z hibiskusa nie jest polecany kobietom w ciąży, gdyż może osłabiać mięśnie macicy, a tym samym doprowadzić do poronienia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.