Codzienne spożywanie jogurtu zapewnia nam:
1. Kontrolę ciśnienia tętniczego
Badanie z 2018 roku opublikowane w Journal of Hypertension wykazało, że większe spożycie produktów mlecznych – zwłaszcza jogurtu – jest związane z mniejszym ryzykiem wysokiego ciśnienia krwi u dorosłych.
2. Niższy poziom cholesterolu
W badaniu opublikowanym w Journal of Dairy Sciences oceniano wpływ jogurtu probiotycznego na osoby chore na cukrzycę typu 2. Odkryto, że codzienne spożywanie tego jogurtu było powiązane z niższym poziomem LDL i cholesterolu całkowitego.
3. Wsparcie dla układu odpornościowego
Jogurt zawiera probiotyki, które zapewniają zdrowsze jelita. Jelita regulują z kolei funkcje odpornościowe. Poza tym probiotyki pobudzają syntezę naturalnych przeciwciał i komórek odpornościowych, takich jak limfocyty NKT, które mogą atakować wirusy i toksyny.
4. Korzystny wpływ na zdrowie psychiczne
Coraz większa liczba badań wykazuje, że połączenie jelito-mózg zdecydowanie istnieje. Niektóre badania wykazują również, że probiotyki niwelują stany lękowe, depresję i stres, poprawiają zaś nastrój i pamięć.
5. Zastrzyk niezbędnych składników odżywczych
Oprócz probiotyków, wapnia i białka, jogurt zawiera wiele innych składników odżywczych, z których może skorzystać organizm. W jogurcie znajduje się przyzwoita dawka fosforu (dla zdrowia kości), magnezu (wspomagającego metabolizm energetyczny, sen i nastrój) i potasu (który reguluje ciśnienie krwi, ruchliwość mięśni i regenerację).
Probiotyki faktycznie wytwarzają również witaminę K, która jest wykorzystywana do prawidłowego krzepnięcia krwi.
Na co warto uważać?
Jogurt może dostarczyć organizmowi zastrzyk białka i innych przydatnych składników odżywczych, ale wiele jego odmian kupowanych w sklepie zawiera nadmierną ilość cukru. Warto więc kupować jogurt naturalny, a w domu dodawać do niego odrobinę wanilii i cynamonu. To całkowicie zmieni jego smak!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.