Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zatyka tętnice, uruchamia burzę hormonów. "Zwiększa ryzyko zatorów"

9

Zakrzepica to bardzo poważne schorzenie układu krążenia, które może wywołać niebezpieczne powikłania, a nawet prowadzić do przedwczesnej śmierci. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby, które palą papierosy, prowadzą siedzący tryb życia oraz nie dbają o zdrową dietę. Dowiedz się, jakie produkty powinno się wyeliminować z jadłospisu, by uniknąć najgorszego.

Zatyka tętnice, uruchamia burzę hormonów. "Zwiększa ryzyko zatorów"
Słodzone napoje to bogate źródło cukru. Flebolog ostrzega, że to jeden z czynników zakrzepicy (Licencjodawca)

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że nadmierne sięganie po cukier przyczynia się do rozwoju wielu groźnych dolegliwości. Jego nadmiar w diecie może podnosić stężenie cholesterolu w organizmie, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy, która z kolei nierzadko prowadzi do zakrzepicy.

Pamiętajmy, że tzw. białą śmierć znajdziemy nie tylko w naszej cukiernicy i wyrobach cukierniczych, ale również w wielu innych produktach. Znaczne ilości cukru znajdują się w napojach gazowanych, energetykach, syropach i słabej jakości sokach owocowych. Ekspert żywieniowy Rory Batt apeluje, żeby w trosce o dobrą kondycję układu krążenia ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tego rodzaju trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Prof. Łukasz Paluch jako czynnik ryzyka zakrzepicy wskazuje nadmiar cukru, jak i tłuszczu, w codziennej diecie.

Dieta bogata w cukier oddziałuje niekorzystnie na układ tętniczy. Na żyły działa bardziej pośrednio, ponieważ żyły nie ulegają aż tak dużej destrukcji w wyniku spożywania tego typu pokarmów. Natomiast zwiększona podaż kaloryczna, dostarczanie w nadmiarze tłuszczy i cukrów powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, która wywołuje zaburzenia hormonalne. To działa bardzo niekorzystnie na układ naczyniowy i zwiększa ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej – wyjaśnia flebolog w rozmowie z WP abcZdrowie.

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy większą uwagę przykładać do tego, jakie produkty spożywamy na co dzień. Do swojego jadłospisu powinniśmy włączyć m.in. tłuste ryby morskie, ziarna zbóż oraz warzywa i owoce bogate w błonnik pokarmowy. Należy również odstawić alkohol i papierosy oraz pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Dramatyczny finał
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić