Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Zatyka tętnice, uruchamia burzę hormonów. "Zwiększa ryzyko zatorów"

9

Zakrzepica to bardzo poważne schorzenie układu krążenia, które może wywołać niebezpieczne powikłania, a nawet prowadzić do przedwczesnej śmierci. W grupie podwyższonego ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby, które palą papierosy, prowadzą siedzący tryb życia oraz nie dbają o zdrową dietę. Dowiedz się, jakie produkty powinno się wyeliminować z jadłospisu, by uniknąć najgorszego.

Zatyka tętnice, uruchamia burzę hormonów. "Zwiększa ryzyko zatorów"
Słodzone napoje to bogate źródło cukru. Flebolog ostrzega, że to jeden z czynników zakrzepicy (Licencjodawca)

Lekarze i dietetycy od dawna podkreślają, że nadmierne sięganie po cukier przyczynia się do rozwoju wielu groźnych dolegliwości. Jego nadmiar w diecie może podnosić stężenie cholesterolu w organizmie, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy, która z kolei nierzadko prowadzi do zakrzepicy.

Pamiętajmy, że tzw. białą śmierć znajdziemy nie tylko w naszej cukiernicy i wyrobach cukierniczych, ale również w wielu innych produktach. Znaczne ilości cukru znajdują się w napojach gazowanych, energetykach, syropach i słabej jakości sokach owocowych. Ekspert żywieniowy Rory Batt apeluje, żeby w trosce o dobrą kondycję układu krążenia ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować z tego rodzaju trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Erytrytol. Najzdrowszy zamiennik dla cukru

Prof. Łukasz Paluch jako czynnik ryzyka zakrzepicy wskazuje nadmiar cukru, jak i tłuszczu, w codziennej diecie.

Dieta bogata w cukier oddziałuje niekorzystnie na układ tętniczy. Na żyły działa bardziej pośrednio, ponieważ żyły nie ulegają aż tak dużej destrukcji w wyniku spożywania tego typu pokarmów. Natomiast zwiększona podaż kaloryczna, dostarczanie w nadmiarze tłuszczy i cukrów powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, która wywołuje zaburzenia hormonalne. To działa bardzo niekorzystnie na układ naczyniowy i zwiększa ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej – wyjaśnia flebolog w rozmowie z WP abcZdrowie.

Żeby zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy większą uwagę przykładać do tego, jakie produkty spożywamy na co dzień. Do swojego jadłospisu powinniśmy włączyć m.in. tłuste ryby morskie, ziarna zbóż oraz warzywa i owoce bogate w błonnik pokarmowy. Należy również odstawić alkohol i papierosy oraz pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić