Dlaczego warto codziennie jeść morele?
Morela pochodzi z Chin, Korei i Krigistanu. Ten owoc o soczystym żółto-pomarańczowym miąższu zawiera wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę B, C, E i PP oraz błonnik pokarmowy. W morelach znajdziemy również beta-karoten, który zapobiega utlenianiu cholesterolu we krwi, dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Zobacz także: Odchudza, gdy śpisz. Pyszny koktajl
Swoją słoneczną barwę morele zawdzięczają właśnie tej substancji. Dietetycy zalecają jedzenie trzech moreli w ciągu dnia, żeby dostarczyć do organizmu odpowiednia ilość cennego beta- karotenu. Potas obecny w morelach reguluje ciśnienie krwi i dba o prawidłową pracę nerek.
Zobacz także: Detoks przed urlopem. Siła tkwi w jednym składniku
Z kolei witamina C chroni nas przed przeziębieniem i działa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Witamina E wspiera narządy wzroku i zapobiega chorobom oczu np. zwyrodnieniu plamki żółtej.
Morele posiadają także flawonoidów i zeaksantyny. Są to silne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia, niszczą wolne rodniki i chronią nasz organizm przed cukrzycą oraz chorobami nowotworowymi.
Czytaj też: Zakazane na śniadanie. Zabiorą ci całą energię
Poza tym morela jest niskokaloryczna, dlatego jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Posiada amigdalinę, czyli witaminę B17, która wykazuje właściwości antynowotworowe. Suszona morela pomaga na nadkwasotę i ma działanie alkalizujące.
Z jedzeniem moreli nie należy przesadzać, ponieważ mają działanie przeczyszczające i w nadmiarze mogą powodować bóle brzucha i biegunkę.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.