Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zawiera o połowę więcej błonnika niż jabłko. Jelita go uwielbiają

18

Wielkimi krokami zbliża się majówka a wraz z nią grillowanie w kręgu bliskich. Polacy uwielbiają spędzać czas przy skwierczących kiełbaskach wrzuconych na ruszt, szaszłykach z piersi kurczaka i stekach skąpanych w sosie barbecue. Warto jednak pamiętać, że nie tylko mięso można grillować. Spróbuj grillowanego bakłażana.

Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza
Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza (Getty Images)

Grillowany bakłażan to jeden z najzdrowszych produktów, które można grillować. Co ważne to pyszne warzywo jest nie tylko smaczne, ale u bardzo zdrowe. Przygotowany na grillu zamiast smażony na patelni zachowa cenne składniki odżywcze oraz będzie o wiele zdrowszy i dietetyczny. I chociaż w Polsce to warzywo nie jest tak popularne jak chociażby we Włoszech, to warto się do niego przekonać.

Bakłażan to cennych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także błonnik, który oczyszcza jelita z zalegających złogów, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje rytm wypróżnień. Niewiele osób wie, że ma więcej błonnika niż jabłko czy brzoskwinia.

Znajdziemy w nim też witaminę A, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także witaminę B2, której niedobór może powodować chroniczne zmęczenie.

Udowodniono również, że bakłażan jedzony regularnie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, odpowiadającego za rozwój groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak przygotować grillowanego bakłażana? Zanim wrzucisz to warzywo na ruszt, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm, oprócz solą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie bakłażan osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj go delikatnie marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i ulubionych ziół. Tak przygotowane plastry bakłażana połóż na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nisko nad węglami. Co jakiś czas obracaj, by przyrumienił się z obydwu stron. Jeśli nakłujesz warzywo widelcem i będzie miękkie, to znak, że nadaje się już do zjedzenia.

Jedz na zdrowie!

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Jeździsz samochodem? Do tych miast lepiej się nie wybieraj
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić