Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Zawiera o połowę więcej błonnika niż jabłko. Jelita go uwielbiają

18

Wielkimi krokami zbliża się majówka a wraz z nią grillowanie w kręgu bliskich. Polacy uwielbiają spędzać czas przy skwierczących kiełbaskach wrzuconych na ruszt, szaszłykach z piersi kurczaka i stekach skąpanych w sosie barbecue. Warto jednak pamiętać, że nie tylko mięso można grillować. Spróbuj grillowanego bakłażana.

Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza
Bakłażan obniża poziom cholesterolu we krwi i odchudza (Getty Images)

Grillowany bakłażan to jeden z najzdrowszych produktów, które można grillować. Co ważne to pyszne warzywo jest nie tylko smaczne, ale u bardzo zdrowe. Przygotowany na grillu zamiast smażony na patelni zachowa cenne składniki odżywcze oraz będzie o wiele zdrowszy i dietetyczny. I chociaż w Polsce to warzywo nie jest tak popularne jak chociażby we Włoszech, to warto się do niego przekonać.

Bakłażan to cennych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także błonnik, który oczyszcza jelita z zalegających złogów, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje rytm wypróżnień. Niewiele osób wie, że ma więcej błonnika niż jabłko czy brzoskwinia.

Znajdziemy w nim też witaminę A, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także witaminę B2, której niedobór może powodować chroniczne zmęczenie.

Udowodniono również, że bakłażan jedzony regularnie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, odpowiadającego za rozwój groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak przygotować grillowanego bakłażana? Zanim wrzucisz to warzywo na ruszt, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm, oprócz solą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie bakłażan osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj go delikatnie marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i ulubionych ziół. Tak przygotowane plastry bakłażana połóż na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nisko nad węglami. Co jakiś czas obracaj, by przyrumienił się z obydwu stron. Jeśli nakłujesz warzywo widelcem i będzie miękkie, to znak, że nadaje się już do zjedzenia.

Jedz na zdrowie!

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić