Grillowany bakłażan to jeden z najzdrowszych produktów, które można grillować. Co ważne to pyszne warzywo jest nie tylko smaczne, ale u bardzo zdrowe. Przygotowany na grillu zamiast smażony na patelni zachowa cenne składniki odżywcze oraz będzie o wiele zdrowszy i dietetyczny. I chociaż w Polsce to warzywo nie jest tak popularne jak chociażby we Włoszech, to warto się do niego przekonać.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Bakłażan to cennych składników mineralnych, takich jak: potas, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także błonnik, który oczyszcza jelita z zalegających złogów, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i reguluje rytm wypróżnień. Niewiele osób wie, że ma więcej błonnika niż jabłko czy brzoskwinia.
Znajdziemy w nim też witaminę A, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, witaminę C, która wzmacnia odporność i poprawia wygląd skóry, a także witaminę B2, której niedobór może powodować chroniczne zmęczenie.
Udowodniono również, że bakłażan jedzony regularnie pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, odpowiadającego za rozwój groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jak przygotować grillowanego bakłażana? Zanim wrzucisz to warzywo na ruszt, pokrój je w plastry o grubości ok. 1 cm, oprócz solą i odstaw na 40 minut. Po tym czasie bakłażan osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj go delikatnie marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i ulubionych ziół. Tak przygotowane plastry bakłażana połóż na dobrze rozgrzanym ruszcie. Grilluj nisko nad węglami. Co jakiś czas obracaj, by przyrumienił się z obydwu stron. Jeśli nakłujesz warzywo widelcem i będzie miękkie, to znak, że nadaje się już do zjedzenia.
Jedz na zdrowie!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl