Ryby maślane to określenie kilku gatunków ryb, które zawierają dużą ilość oleju. Mają smaczne mięso, które cenią sobie Polacy. Najpopularniejsze ryby maślane w naszym kraju to eskolar i kostropak. Niestety, te ryby zawierają także duże ilości składnika, który jest toksyczny dla człowieka. Chodzi o niestrawne woski. Co ciekawe, kostropaka łatwo pomylić z dorszem.
Szkodliwe woski obecne w rybach maślanych mogą uszkodzić nasz układ pokarmowy i wywołać groźne zatrucie nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości ryby. Uwaga – pierwsze objawy zatrucia pojawiają się po 3 godzinach od spożycia tego niebezpiecznego przysmaku.
Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę? Podczas zatrucia pojawia się ostra biegunka, wysypka oraz zawroty głowy. Można zaobserwować opuchliznę języka i problemy z oddychaniem. Zatrucie powodują estry parafiny, znajdujące się w rybach maślanych. Nawet 20 proc. populacji doświadcza zatrucia po zjedzeniu tych ryb.
Aby zmniejszyć zawartość toksycznych wosków, rybę należy grillować. Niestety, o swojej wrażliwości na ten przysmak, możemy się dowiedzieć tylko podczas jego spożycia. Lekarze ostrzegają, że kostropak i eskolar nie powinny być podawane dzieciom, kobietom w ciąży i kobietom starszym. Włochy oraz Japonia wprowadziły zakaz importu tych dwóch gatunków ryb.
Podczas zakupu ryby maślanej zwróć uwagę czy na opakowaniu znajduje się informacja o ''ryzyku związanym z obecnością substancji wpływających szkodliwie na przewód pokarmowy''. To unijny wymóg.
Czytaj też:
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.