Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść

6

Te smaczne wiosenne warzywa poza walorami kulinarnymi wykazuje również wiele zdrowych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni z nich skorzystać. Dowiedz się, kto powinien zrezygnować z jedzenia szparagów.

Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść
Szparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść (© Elza Auer)

Dlaczego warto jeść szparagi?

Polacy z utęsknieniem czekają na sezon szparagowy, bo to pyszne i kruche warzywa o charakterystycznym delikatnym smaku. Świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dań mięsnych lub składnik zapiekanki, zupy lub risotto. Można jej jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo.

Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę A, C, E i PP, witaminy należącego do grupy B, błonnik pokarmowy, kumarynę i karotenoidy. Szparagi podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają wątrobę i kości, przyspieszają perystaltykę jelit, wymiatają z nich złogi pokarmowe, pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyczne substancje. Poza tym wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać najlepsze szparagi?

Nie zawierają zbyt dużych ilości sodu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie. Są niskokaloryczne i sycące, dlatego są polecane tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto dodać, że szparagi obniżają zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Kto nie powinien sięgać po szparagi?

Pomimo tego, że szparagi posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, w niektórych przypadkach mogą okazać się szkodliwe. Należą do grypy warzyw, które zawierają znaczne ilości puryn. Te organiczne związki chemiczne sprzyjają odkładaniu się kwasu moczowego.

Z tego względu szparagi powinni ograniczyć pacjenci z dną moczanową, czyli podagrą oraz osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych. Wprawdzie szparagi wpływają pozytywnie na kondycję układu pokarmowego, ale nie są polecane chorym na zespół jelita drażliwego. Mogą nasilać objawy tego schorzenia, a spożywane w nadmiernych ilościach u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i wydzielanie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić