Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść

4

Te smaczne wiosenne warzywa poza walorami kulinarnymi wykazuje również wiele zdrowych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni z nich skorzystać. Dowiedz się, kto powinien zrezygnować z jedzenia szparagów.

Zawierają dużo puryn. Polacy uwielbiają, ale nie każdy powinien jeść
Szparagi są zdrowe, ale nie każdy może je jeść (© Elza Auer)

Dlaczego warto jeść szparagi?

Polacy z utęsknieniem czekają na sezon szparagowy, bo to pyszne i kruche warzywa o charakterystycznym delikatnym smaku. Świetnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dań mięsnych lub składnik zapiekanki, zupy lub risotto. Można jej jeść zarówno po ugotowaniu, jak i na surowo.

Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak wapń, potas, żelazo, fosfor, witaminę A, C, E i PP, witaminy należącego do grupy B, błonnik pokarmowy, kumarynę i karotenoidy. Szparagi podnoszą odporność na sezonowe infekcje, wzmacniają wątrobę i kości, przyspieszają perystaltykę jelit, wymiatają z nich złogi pokarmowe, pomagają usunąć z organizmu metale ciężkie i toksyczne substancje. Poza tym wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, niszczą wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak wybrać najlepsze szparagi?

Nie zawierają zbyt dużych ilości sodu, dlatego bez obaw mogą po nie sięgać osoby chore na nadciśnienie. Są niskokaloryczne i sycące, dlatego są polecane tym, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Warto dodać, że szparagi obniżają zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc tym samym przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

Kto nie powinien sięgać po szparagi?

Pomimo tego, że szparagi posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości, w niektórych przypadkach mogą okazać się szkodliwe. Należą do grypy warzyw, które zawierają znaczne ilości puryn. Te organiczne związki chemiczne sprzyjają odkładaniu się kwasu moczowego.

Z tego względu szparagi powinni ograniczyć pacjenci z dną moczanową, czyli podagrą oraz osoby cierpiące z powodu kamieni nerkowych. Wprawdzie szparagi wpływają pozytywnie na kondycję układu pokarmowego, ale nie są polecane chorym na zespół jelita drażliwego. Mogą nasilać objawy tego schorzenia, a spożywane w nadmiernych ilościach u niektórych osób mogą powodować wzdęcia i wydzielanie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić