Wzrost spożycia żywności ekologicznej wynika z potrzeby wywierania konsumenckiego wpływu na zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz przekonania, że produkty organiczne są zdrowsze od tych wytwarzanych konwencjonalnie.
O ile pierwsze dwa aspekty są w pełni zrozumiałe i trudno z nimi dyskutować, o tyle pozytywny wpływ żywności organicznej na zdrowie nie jest oczywisty. Jak sprawa wygląda w przypadku jajek?
Zobacz także: Czy można mrozić jajka? Katarzyna Bosacka wyjaśniła
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekologiczne jajko kurze
Spożywanie jednego jajka dziennie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, opóźnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Jajka zawierają aż 26 składników odżywczych, których działania nie sposób przecenić! Jajka organiczne charakteryzują się przy tym niższym stężeniem substancji zanieczyszczających środowisko i wyższym stężeniem pozytywnie wpływających na zdrowie mikroelementów.
Badań, w których porównuje się wpływ jajek organicznych i nieorganicznych na zdrowie, jest niewiele, ale na łamach "National Library of Medicine" ukazała się analiza, w której porównano ich skład chemiczny.
Okazuje się, że jaja pochodzące z ekologicznej hodowli:
- charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów nasyconych (68,1 g na kg żółtka, w porównaniu do 85,7 g w jajach tradycyjnych),
- mają korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 (wynoszący 7-8, w porównaniu do 11-5),
- zawierają mniejsze ilości ftalanu dimetylu, potencjalnie szkodliwej substancji zakłócającej działanie układu hormonalnego (52 proc. w porównaniu do 76 proc.),
- są rzadziej narażone na kontaminację antybiotykami oraz mniej podatne na zanieczyszczenie bakterią Salmonella.
Jak często jeść jajka?
Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.
Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone nadciśnieniem. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.