Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Zbadali ekologiczne jajka. Mówią, co w nich "siedzi"

33

Czy jajka można jeść codziennie? Czy te wiejskie, ekologiczne są dla nas najzdrowsze? Oto, co mają do powiedzenia naukowcy.

Zbadali ekologiczne jajka. Mówią, co w nich "siedzi"
Naukowcy mówią, ile jajek można jeść w tygodniu (Licencjodawca, Copyright Greg Adams Photography)

Wzrost spożycia żywności ekologicznej wynika z potrzeby wywierania konsumenckiego wpływu na zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz przekonania, że produkty organiczne są zdrowsze od tych wytwarzanych konwencjonalnie.

O ile pierwsze dwa aspekty są w pełni zrozumiałe i trudno z nimi dyskutować, o tyle pozytywny wpływ żywności organicznej na zdrowie nie jest oczywisty. Jak sprawa wygląda w przypadku jajek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Ekologiczne jajko kurze

Spożywanie jednego jajka dziennie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, opóźnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Jajka zawierają aż 26 składników odżywczych, których działania nie sposób przecenić! Jajka organiczne charakteryzują się przy tym niższym stężeniem substancji zanieczyszczających środowisko i wyższym stężeniem pozytywnie wpływających na zdrowie mikroelementów.

Badań, w których porównuje się wpływ jajek organicznych i nieorganicznych na zdrowie, jest niewiele, ale na łamach "National Library of Medicine" ukazała się analiza, w której porównano ich skład chemiczny.

Okazuje się, że jaja pochodzące z ekologicznej hodowli:

- charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów nasyconych (68,1 g na kg żółtka, w porównaniu do 85,7 g w jajach tradycyjnych),

- mają korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 (wynoszący 7-8, w porównaniu do 11-5),

- zawierają mniejsze ilości ftalanu dimetylu, potencjalnie szkodliwej substancji zakłócającej działanie układu hormonalnego (52 proc. w porównaniu do 76 proc.),

- są rzadziej narażone na kontaminację antybiotykami oraz mniej podatne na zanieczyszczenie bakterią Salmonella.

Jak często jeść jajka?

Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone nadciśnieniem. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"O mój Boże!". Na ich oczach doszło do katastrofy
Madison Keys na chwilę straciła trofeum. Z jakiego powodu
Tuż przed tragedią dostał SMS-a od żony. Oto co napisała
Drastyczne zdjęcia koziołka. Zwierzę zaatakowały psy w parku
Woda na Księżycu. Nowe odkrycia naukowców
Lada moment się zacznie. Wezwania dla 230 tys. osób
Mówił o arsenale broni. Prawnik mówi, kiedy Ziobro może stracić pozwolenie
Ustawa o języku śląskim ponownie w Sejmie. Liczą na nowego prezydenta
Katastrofa lotnicza pod Waszyngtonem. Moment wypadku uchwyciły kamery
Wyniki Lotto 29.01.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Muzyk z Polski uwięziony w Rzymie. "Nie zarabiam od wczoraj"
"Kompletna bzdura". Aż się obruszył na nowy pomysł w LM
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić