Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Zbawienne dla jelit i serca. Nowe badania potwierdzają

24

Naukowcy dokonali fascynującego odkrycia dotyczącego kiełków brokułu. Okazuje się, że w niedalekiej przyszłości mogą one stać się istotnym elementem leczenia chorób związanych z jelitami.

Zbawienne dla jelit i serca. Nowe badania potwierdzają
Włącz do diety już dzisiaj (Getty Images, 2022 Getty Images)

Wpływ kiełków brokułu na myszy

W badaniach laboratoryjnych na modelach zwierzęcych (myszach) z wszczepionym nokautem interleukiny-10 (IL-10-KO), symulującym wrzodziejące zapalenie jelita grubego, naukowcy zbadali potencjał leczniczy kiełków.

Część biorących udział w eksperymencie myszy była żywiona standardowo, część otrzymywała natomiast dietę wzbogaconą o 10 proc. surowych kiełków brokułu, które zawierają sulforafan (SFN) – substancję o właściwościach przeciwzapalnych.

Dieta ta była stosowana przez tydzień przed zakażeniem bakterią Helicobacter hepaticus i kontynuowana przez kolejne dwa tygodnie.

Rezultaty badań opisane w czasopiśmie "bioRxiv" okazały się obiecujące. U myszy karmionych kiełkami brokułu zaobserwowano wzrost stężenia sulforafanu w osoczu, ustąpienie problemów z wagą, krwi w kale oraz biegunek związanych z tym stanem.

Co więcej, naukowcy z University of Michigan, University of Vermont, Binghamton University, Husson University oraz University of Maine odnotowali wzrost różnorodności mikroflory jelitowej, szczególnie wśród młodszych osobników. Dieta oparta na kiełkach brokułu przyczyniła się do pojawienia się korzystnych bakterii w jelitach i zmniejszenia populacji bakterii patogennych, takich jak Escherichia coli i Helicobacter, odpowiedzialnych za stany zapalne.

Wpływ kiełków brokułu na ludzi

Przełomowy wynik badań na modelach zwierzęcych daje nadzieję, że dieta bogata w surowe kiełki brokułu może mieć pozytywny wpływ na mikrobiom i być pomocna w leczeniu stanów zapalnych jelit również u ludzi.

Dalsze badania mają zbadać szczegółowe mechanizmy tego działania. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by kiełki brokułu włączyć do diety już dziś: działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, wspierają układ odpornościowy, sprzyjają zdrowiu serca oraz zawierają liczne witaminy i minerały.

Są doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, świetnie urozmaicają (również kolorystycznie!) dania z makaronu i ryżu.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić