Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) porasta dziko każdy zakątek Polski. Właśnie teraz, w okresie od kwietnia do końca maja, zielarze ruszyli na zbiory tej niezwykłej rośliny. Korzenie, liście, a także "orzeszki" majowej pokrzywy to cenny surowiec lekarski i kosmetyczny, a nawet kulinarny rarytas.
Na bazie pokrzywy można przygotowywać zdrowotne napary, lecznicze lub normalizujące cerę toniki i hydrolaty, płukanki do włosów na problemy z łupieżem czy łojotokowym zapaleniem skóry. Smakosze świetnie sobie zdają sprawę, że zebrane w maju młode listki pokrzywy świetnie smakują w sałatkach, a także zupach. Św. Hildegarda zalecała, by młode listki hojnie dodawać do wszystkich potraw.
Z pokrzywy można także wyciskać leczniczy sok – wystarczy młodą, oczyszczoną delikatnie pokrzywę wrzucić do sokowirówki lub wyciskarki. Tak powstały zielony eliksir oczyszcza krew, poprawia wyniki morfologii i pomaga pozbywać się obrzęków. Wystarczy zaledwie jedna do dwóch łyżek dziennie.
Zielone grona, nazywane "orzeszkami", które porastają pokrzywę, są świetne do przygotowywania leczniczych naparów. Herbatka z ususzonych gron pokrzywy uzupełnia niedobory witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminę C, A, E oraz K, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń czy siarkę.
Przede wszystkim jednak pokrzywa to źródło bardzo wartościowych roślinnych związków – flawonoidów, fitosteroli i kwasów organicznych, takich jak kwas mrówkowy, glikolowy czy glicerolowy.
Czytaj też: NASA poleca. Postaw ją w sypialni
To właśnie dzięki nim pokrzywa zwyczajna:
- odtruwa organizm, działając moczopędnie i pobudzając pracę nerek oraz wątroby,
- jako źródło żelaza i witaminy C zapobiega rozwojowi niedokrwistości,
- chroni przed osłabieniem, wspiera odporność organizmu i umożliwia szybsze zwalczenie infekcji,
- jako źródło krzemu czy siarki poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- wspiera trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych i obniżając poziom glukozy we krwi,
- usuwa nadmiar kwasu moczowego z organizmu, więc może wspierać leczenie chorych na dnę moczanową,
- dzięki zawartości substancji przeciwalergicznych takich jak pochodna tyrozyny, może być stosowana w łagodzeniu objawów alergii.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.