Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie

2

Mogłoby się wydawać, że o rodzajach kiszonek i ich zdrowotnych właściwościach powiedziano już wszystko. I kiedy już wydawało się, że nic nowego już w naszych okolicznościach przyrody na ten temat nie wymyślimy, pojawiają się kiszonki z kwiatów klonu.

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie
Kwiaty klonu mogą być wykorzystane do kiszonek (Getty Images, SBKW7)

Kiszonka z klonu

Klon zwyczajny jest jednym z najpospolitszych drzew — występuje gęsto na terenie całej Polski. Warto tę wiedzę wykorzystać kulinarnie!

Kwiaty klonu można zbierać od początku kwietnia do końca maja. Mają delikatny, słodkawy smak i szereg właściwości: od oczyszczających i antyseptycznych, poprzez przeciwzapalne i bakteriobójcze, aż po tonizujące i moczopędne. Można je jeść nawet na surowo, choć ukiszone zdecydowanie bardziej cieszą podniebienia.

Autorka bloga "Trochę inna cukiernia" zasugerowała, by zbierać jego kwiaty bez zawiązków liści, po czym układać je ciasno w słoiku razem z solanką (litr wody na łyżkę soli) i ulubionymi przyprawami.

W tradycyjnym procesie kiszenia zazwyczaj używa się czosnku, kopru, gorczycy i chrzanu, ogranicza nas jednak tylko wyobraźnia — autorka bloga przyznała, że jej ulubioną kombinacją do kiszenia kwiatów klonu jest papryczka chilli, imbir i czosnek.

Po kilkunastu lub kilkudziesięciu dniach kiszenia — koniecznie w suchym i ciemnym miejscu — kwiaty klonu będą aromatyczne i gotowe do spożycia.

Domowa herbata z kwiatów klonu

Tym, którzy nie mają cierpliwości lub czasu, może wystarczyć — jako wstęp — domowa herbata z klonu.

Przygotowuje się ją błyskawicznie: wystarczą cztery kwiatostany klonu pospolitego, dwie szklanki wody i (opcjonalnie) dowolny słodzik. Perfekcyjnie będzie pasował syrop klonowy, pozyskiwany z soku tego samego drzewa. To naturalny zamiennik cukru, będący jednocześnie produktem obfitującym w witaminy, cynk, magnez, potas, żelazo, wapń, antyoksydanty, alkaloidy, lipidy, garbniki, saponiny i kwasy organiczne.

Uzbierane kwiaty należy zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut pod przykryciem. Po zaparzeniu wystarczy odcedzić i posłodzić. Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić