Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie

2

Mogłoby się wydawać, że o rodzajach kiszonek i ich zdrowotnych właściwościach powiedziano już wszystko. I kiedy już wydawało się, że nic nowego już w naszych okolicznościach przyrody na ten temat nie wymyślimy, pojawiają się kiszonki z kwiatów klonu.

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie
Kwiaty klonu mogą być wykorzystane do kiszonek (Getty Images, SBKW7)

Kiszonka z klonu

Klon zwyczajny jest jednym z najpospolitszych drzew — występuje gęsto na terenie całej Polski. Warto tę wiedzę wykorzystać kulinarnie!

Kwiaty klonu można zbierać od początku kwietnia do końca maja. Mają delikatny, słodkawy smak i szereg właściwości: od oczyszczających i antyseptycznych, poprzez przeciwzapalne i bakteriobójcze, aż po tonizujące i moczopędne. Można je jeść nawet na surowo, choć ukiszone zdecydowanie bardziej cieszą podniebienia.

Autorka bloga "Trochę inna cukiernia" zasugerowała, by zbierać jego kwiaty bez zawiązków liści, po czym układać je ciasno w słoiku razem z solanką (litr wody na łyżkę soli) i ulubionymi przyprawami.

W tradycyjnym procesie kiszenia zazwyczaj używa się czosnku, kopru, gorczycy i chrzanu, ogranicza nas jednak tylko wyobraźnia — autorka bloga przyznała, że jej ulubioną kombinacją do kiszenia kwiatów klonu jest papryczka chilli, imbir i czosnek.

Po kilkunastu lub kilkudziesięciu dniach kiszenia — koniecznie w suchym i ciemnym miejscu — kwiaty klonu będą aromatyczne i gotowe do spożycia.

Domowa herbata z kwiatów klonu

Tym, którzy nie mają cierpliwości lub czasu, może wystarczyć — jako wstęp — domowa herbata z klonu.

Przygotowuje się ją błyskawicznie: wystarczą cztery kwiatostany klonu pospolitego, dwie szklanki wody i (opcjonalnie) dowolny słodzik. Perfekcyjnie będzie pasował syrop klonowy, pozyskiwany z soku tego samego drzewa. To naturalny zamiennik cukru, będący jednocześnie produktem obfitującym w witaminy, cynk, magnez, potas, żelazo, wapń, antyoksydanty, alkaloidy, lipidy, garbniki, saponiny i kwasy organiczne.

Uzbierane kwiaty należy zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut pod przykryciem. Po zaparzeniu wystarczy odcedzić i posłodzić. Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić