pogoda
Warszawa
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 
aktualizacja 

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie

2

Mogłoby się wydawać, że o rodzajach kiszonek i ich zdrowotnych właściwościach powiedziano już wszystko. I kiedy już wydawało się, że nic nowego już w naszych okolicznościach przyrody na ten temat nie wymyślimy, pojawiają się kiszonki z kwiatów klonu.

Zbierz i ukiś. Są hitem, rosną na bardzo popularnym w Polsce drzewie
Kwiaty klonu mogą być wykorzystane do kiszonek (Getty Images, SBKW7)

Kiszonka z klonu

Klon zwyczajny jest jednym z najpospolitszych drzew — występuje gęsto na terenie całej Polski. Warto tę wiedzę wykorzystać kulinarnie!

Kwiaty klonu można zbierać od początku kwietnia do końca maja. Mają delikatny, słodkawy smak i szereg właściwości: od oczyszczających i antyseptycznych, poprzez przeciwzapalne i bakteriobójcze, aż po tonizujące i moczopędne. Można je jeść nawet na surowo, choć ukiszone zdecydowanie bardziej cieszą podniebienia.

Autorka bloga "Trochę inna cukiernia" zasugerowała, by zbierać jego kwiaty bez zawiązków liści, po czym układać je ciasno w słoiku razem z solanką (litr wody na łyżkę soli) i ulubionymi przyprawami.

W tradycyjnym procesie kiszenia zazwyczaj używa się czosnku, kopru, gorczycy i chrzanu, ogranicza nas jednak tylko wyobraźnia — autorka bloga przyznała, że jej ulubioną kombinacją do kiszenia kwiatów klonu jest papryczka chilli, imbir i czosnek.

Po kilkunastu lub kilkudziesięciu dniach kiszenia — koniecznie w suchym i ciemnym miejscu — kwiaty klonu będą aromatyczne i gotowe do spożycia.

Domowa herbata z kwiatów klonu

Tym, którzy nie mają cierpliwości lub czasu, może wystarczyć — jako wstęp — domowa herbata z klonu.

Przygotowuje się ją błyskawicznie: wystarczą cztery kwiatostany klonu pospolitego, dwie szklanki wody i (opcjonalnie) dowolny słodzik. Perfekcyjnie będzie pasował syrop klonowy, pozyskiwany z soku tego samego drzewa. To naturalny zamiennik cukru, będący jednocześnie produktem obfitującym w witaminy, cynk, magnez, potas, żelazo, wapń, antyoksydanty, alkaloidy, lipidy, garbniki, saponiny i kwasy organiczne.

Uzbierane kwiaty należy zalać wrzątkiem i parzyć kilka minut pod przykryciem. Po zaparzeniu wystarczy odcedzić i posłodzić. Smacznego!

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Prasa pisze o "cudzie Franciszka". Czy to zmieni bieg historii?
Robert Lewandowski zdobywa 30. trofeum w karierze
Tak woził ludzi. "Zakaz dalszej jazdy"
Czy Polacy wrócą do Elity hokeja? Pierwszy mecz już w niedzielę
Londyn. Sfrustrowany kierowca wjechał w protestujących aktywistów
W USA zawrzało. Dwulatka została deportowana do Hondurasu bez procesu?
Szokujące sceny w Gorzowie. Do akcji wkroczył zawodnik MMA
Pozuje na ulicach w samej bieliźnie. Tak Ham zbiera na pierścionek zaręczynowy
Leśnicy z Nadleśnictwa Grodzisk pokazali zdjęcie. "Szczyt głupoty"
"Kaskada" spłonęła 44 lata temu. Zginęło 14 osób
Chętnie sięgasz po kurczaka? Włoscy naukowcy nie mają dobrych wieści
Ma 86 lat i przystąpi do matury. Józef Peruga nie zamierza się poddawać
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić