Borowiki, podgrzybki, kurki, opieńki, maślaki, boczniaki – Polacy kochają grzyby. Ale oprócz tych rodzimych gatunków, warto też sięgać po grzyby shiitake. Okazuje się, że nie tylko zmniejszają ryzyko rozwoju chorób wirusowych czy nadciśnienia, ale też pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL w krwi.
Nie można też zapominać o kapuście, której czerwone odmiany są obfitym źródłem antocyjanów znanych ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Wśród najlepszych superproduktów znajduje się także tran, czyli olej pochodzący z wątroby ryb z gatunku dorszowatych. Dostarcza on cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wzmacniają nasze serce i chronią je przed zawałem.
Zobacz także: Chroni przed nowotworem. Dodaj do pieczywa
Awokado to owoc, który od jakiegoś czasu przeżywa swój renesans kulinarny. Można go wykorzystać jako dodatek do kanapek, sałatek, a także przygotować z niego sos lub dip do przekąsek. Awokado zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, a jego regularne jedzenie pomaga ustabilizować wahania cukru we krwi.
Aby wspomóc odporność naszego organizmu, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy, warto sięgać po czosnek, który słynie również ze swojego antybakteryjnego działania. A jeśli chcemy wspomóc pracę naszego mózgu, przyda się garść orzechów. Na pamięć i koncentrację szczególnie dobrze wpływają orzechy włoskie. Z kolei orzechy brazylijskie ochronią naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Zobacz także: Dynia, niedoceniane superfood. Znasz właściwości?
Wśród superproduktów nie mogło zabraknąć nasion lnu zawierających kwas alfa-linolenowy. To związek, którego nasz układ nerwowy potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nasiona lnu obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także dzięki zawartości błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego. Te niewielkie nasionka mają ogromną moc. Ich regularne spożywanie pomaga na stany zapalne jelit i chroni przed rozwojem nowotworu.
Do superproduktów zaliczane są również jagody słynące z dużej ilości silnych przeciwutleniaczy, jakimi są antocyjany. Związki te wspomagają pracę mózgu, chronią nasze komórki, zmniejszają stany zapalne, opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy, choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.